Wouter Hoeffnagel - 30 augustus 2023

SAP en Google Cloud breiden open data cloud uit

SAP en Google Cloud integreren hun eigen open data cloud-omgevingen met behulp van SAP Datasphere en passen Vertex AI toe om de gecombineerde dataset te kunnen analyseren of gebruiken. Met deze uitgebreide samenwerking kunnen organisaties nieuwe oplossingen ontwikkelen die gebruikmaken van data-integratie en generatieve AI. De oplossingen zijn toegespitst op verschillende branchespecifieke toepassingen, te beginnen met de automotive markt. Daarnaast introduceren beide bedrijven nieuwe mogelijkheden om ondernemingen te ondersteunen bij het verbeteren van hun duurzaamheidsprestaties.

SAP en Google Cloud breiden open data cloud uit image

SAP en Google Cloud werken al lange tijd strategisch samen om bedrijven te helpen bij het versnellen van hun digitale transformatie en het genereren van meer waarde uit cruciale data. De integratie van generatieve AI in de open data cloud van SAP en Google Cloud stelt organisaties in staat tot het verbeteren van hun bedrijfsinzichten, analyses en besluitvorming.

Basis voor ontwikkeling van AI

Met de integratie van de open data cloud-platforms willen SAP en Google Cloud een basis leggen voor de ontwikkeling van AI. De combinatie verbetert onder meer de connectiviteit en klantbelevingen binnen de automobielindustrie. Voor het ontwikkelen en trainen van slimme AI-modellen kunnen automobielbedrijven datasets van het open data-netwerk Catena-X combineren met SAP-softwaregegevens. Doelstelling hierbij is het verbeteren van hun samenwerking met autofabrikanten, leveranciers en eindklanten. Dankzij een betere gegevensuitwisseling kan slimme AI bijvoorbeeld helpen om potentiële problemen met voertuigen te identificeren en op te lossen, zodat terugroepacties niet meer noodzakelijk zijn. Daarnaast kunnen de oplossingen de veiligheid verbeteren door betere informatie over gevaarlijke weg- en verkeersomstandigheden. Ook is het mogelijk om de productkwaliteit te verhogen door betere voorspellingen van gebreken.

Door Vertex AI en SAP Datasphere met elkaar te combineren kunnen organisaties generatieve AI-oplossingen ontwikkelen voor het versnellen van duurzaamheidsprogramma's. Denk hierbij aan op maat gemaakte duurzaamheidsrapportages, het automatiseren van AI-gestuurde alerts over duurzaamheid in de hele supplychain en het verbeteren van de besluitvorming dankzij grondige analyses van milieueffecten en financiële voordelen.

Binnenkort krijgen SAP-klanten op Google Cloud toegang tot de nieuwe AI-gestuurde functionaliteit. Daarmee kunnen ze belangrijke data uit SAP Datasphere en SAP Sustainability Control Tower combineren met externe ESG-gegevens en de generatieve AI-modellen van Google Cloud.

'Besluitvorming en productiviteit verbeteren'

“Onze samenwerking met Google Cloud ontwikkelt zich snel en omvat nu ook generatieve AI. We gebruiken onze uitgebreide gezamenlijke data cloud voor het verbeteren van de besluitvorming en productiviteit”, zegt Juergen Mueller, Chief Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van SAP. “Met SAP Business AI bouwen we intelligente systemen met drie kernprincipes: ze zijn relevant, betrouwbaar en bruikbaar. Organisaties profiteren van kunstmatige intelligentie die al is ingebed in onze oplossingen. Maar ook van een uniform, open datafundament en de aanvullende AI-mogelijkheden van Google Cloud.”

“Google Cloud en SAP voorzien gezamenlijke klanten van generatieve AI-mogelijkheden. Die mogelijkheden hebben een tastbare impact op de dagelijkse werkzaamheden en leveren veel toegevoegde waarde op”, zegt Kevin Ichhpurani, Corporate Vice President van Global Partner Ecosystem & Channels bij Google Cloud. “Organisaties kunnen aanzienlijk meer waarde halen uit de informatie die is opgeslagen in SAP-systemen en externe datasets. Hierdoor kunnen zij veiliger opereren en duurzamer te werk gaan.”

SAP en Google Cloud streven naar eigen zeggen met hun portefeuille van generatieve AI-oplossingen naar verantwoorde AI-ervaringen. Security, privacy, compliancy en ethiek staan daarbij centraal.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!