Redactie - 04 september 2023

Tesla start eigen Dojo supercomputer op

De Dojo supercomputer, die deze week werd opgestart, bestaat uit een cluster van 10.000 H100 GPU’s, de AI-chips van Nvidia die zeer geschikt zijn voor machine learning. Bedoeling is om sneller volledig autonome wagens te kunnen bouwen.

Tesla start eigen Dojo supercomputer op image

De Dojo supercomputer is deze week online gegaan, en moet de grote hoeveelheid data die Tesla uit zijn wagenpark haalt verwerken. Op die manier hoopt de autofabrikant om snel vooruitgang te boeken met het bouwen van een volledig zelfrijdende auto. Zo’n zelfrijdend systeem is al jaren het doel van Tesla, maar momenteel zijn de toestellen nog niet echt autonoom.

Investering van miljard dollar

Tesla zal dit jaar een miljard dollar investeren om die Dojo computer volledig op te bouwen, zo zei CEO Elon Musk in juli nog. De supercomputer bestaat al even en bevat onder meer D1 chips, ontworpen door Tesla zelf, en werd doorheen de jaren uitgebreid met verschillende Nvidia AI-chips, waaronder de A100.

Maar nu komt daar dus een gigantische hoeveelheid rekenkracht bij, in de vorm van 10.000 H100 chips van Nvidia. Dat zijn de nieuwere AI-chips van de chipgigant, die momenteel erg goed zijn in het aandrijven van grote machinelearningprojecten. De AI-cluster zou meer dan 300 miljoen dollar waard zijn en heeft een werkkracht die vergelijkbaar is met de sterkste supercomputers die momenteel bij publieke universiteiten en andere organisaties staan. Volgens Tim Zaman, die de AI-infrastructuur bij Tesla beheert, staat de volledige cluster on-premise bij Tesla zelf, en wordt hij dus niet in de cloud gehost.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!