Witold Kepinski - 03 september 2023

SURF breidt samenwerking met NVIDIA uit

SURF’s next generation NVIDIA-versnelde Snellius-supercomputer gaat baanbrekende innovaties voor Nederlandse onderzoekers mogelijk maken en de grenzen van schaal en prestaties voor geavanceerde AI- en HPC-workloads verleggen.

SURF breidt samenwerking met NVIDIA uit image

Nieuwe AI- en high performance computing-oplossingen kunnen onderzoekers helpen hun wetenschappelijke doorbraken sneller te bereiken. SURF werkt samen met NVIDIA in de doorontwikkeling van AI en high performance computing, de facilitering van wetenschappelijke vooruitgang en uitbreiding van onderzoeksmogelijkheden.

Potentiële focusgebieden voor de samenwerking zijn onder meer:

● Optimalisatie van grootschalige applicaties door GPU-gebruik en co-creatie met applicatieontwikkelaars.
● Integratie van high performance computing- en AI-technologieën via speciale projecten.
● Verkenning van grensverleggende cloud-native supercomputertechnologieën.
● Het aanbieden van educatieve programma's zoals cursussen en workshops om gebruikers in staat te stellen deze geavanceerde technologieën effectief te gebruiken.

Het versterken van de Nederlandse onderzoekssector via geavanceerde AI en high performancecomputing

Het algemene doel van deze verkenning is de onderzoekssector in Nederland sterker te maken door gebruik te maken van de modernste hardware- en softwareoplossingen op het gebied van AI, met high performance computing, virtualisatie en visualisatie. Zo staan voor 2024 voor de nationale supercomputer Snellius, die al beschikt over NVIDIA-GPU's, verdere uitbreidingen met energie-efficiënte verbeteringen gepland.

Daarnaast wil SURF samen met NVIDIA werken aan vernieuwende wetenschappelijke onderzoeksprojecten die bovengenoemde technologieën integreren, Doel is een bredere toegang en samenwerking binnen de onderzoeksgemeenschap te bevorderen.

Deze toekomstige samenwerking vertegenwoordigt een belangrijke stap in de richting van nieuwe mogelijkheden in onderzoek en het verleggen van grenzen van wat mogelijk is door middel van AI en high performance computingtechnologieën, aldus SURF.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!