Wouter Hoeffnagel - 06 september 2023

Kadaster perkt toegang tot registers in

Het Kadaster voert vanaf komende maand extra beperkingen in voor het zoeken van adressen op naam in haar registers. In het vervolg is de functie alleen nog beschikbaar voor notarissen, deurwaarders, makelaars, financiële ondernemingen en overheidsorganisatie.

Kadaster perkt toegang tot registers in  image

Wie niet binnen de genoemde beroepsgroepen valt kan niet meer gebruik maken van de zoekfunctie. Zij moeten voortaan per dossier een aanvraag indienen bij het Kadaster. Deze beoordeelt de aanvraag en geeft de informatie pas na goedkeuring vrij.

Adressen eenvoudig voor iedereen inzichtelijk

Aanleiding voor de maatregel is berichtgeving van RTL Nieuws vorige maand, waaruit blijkt dat het afgeschermde deel van het register eenvoudig voor iedereen inzichtelijk is. Zo konden gebruikers zich eenvoudig registreren als een professionele gebruiker. Op deze manier konden woonadressen van personen worden opgevraagd, waaronder ook politici, advocaten en rechters.

Een tweede maatregel die het Kadaster invoert is het monitoren van zoekopdrachten in het register. Dit stelt politie en justitie in staat na het uitlekken van woonadressen te achterhalen wie dit heeft opgezocht. Ook moeten gebruikers vanaf 2024 inloggen met behulp van eHerkenning voor het opvragen van gegevens.

Adresgegevens eenvoudiger afschermen

Daarnaast wordt het voor bepaalde beroepen eenvoudiger om adresgegevens af te schermen bij het Kadaster indien er sprake is van een dreiging. Denk daarbij aan advocaten, rechters en journalisten.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!