Wouter Hoeffnagel - 09 september 2023

Zoom kaartte anticompetitief gedrag Microsoft aan bij toezichthouders

Zoom is het afgelopen jaar met toezichthouders in zowel de Europese Unie (EU), EU-lidstaten als de Verenigde Staten (VS) in gesprek geweest over mogelijk anticompetitief gedrag van Microsoft. Het bedrijf deelde hierbij zijn zorgen over de wijze waarop het bedrijf Teams een voorkeursbehandeling geeft door de applicatie te bundelen met andere producten.

Zoom kaartte anticompetitief gedrag Microsoft aan bij toezichthouders image

Dit meldt Bloomberg op basis van een anonieme bron. Microsoft licht onder het vergrootglas in de EU vanwege het bundelen van Teams met Microsoft 365 en Office 365. Onlangs deed Microsoft al toezeggingen aan de EU op dit vlak. Zo beloofde het bedrijf voortaan Microsoft 365 en Office 365 niet meer standaard te bundelen met Teams, en de suits ook zonder Teams beschikbaar te maken.

In gesprek met toezichthouders

Aanleiding voor het Europese onderzoek naar Microsoft was een klacht van Slack, onderdeel van Salesforce. Nu blijkt dus ook Zoom over het onderwerp in gesprek te zijn geweest met Europese toezichthouders.

Het bedrijf besprak zijn zorgen ook met Britse, Duitse en Amerikaanse toezichthouders. Ook in deze landen lopen onderzoeken naar de werkwijze van Microsoft. Zo onderzoeken zowel de Britse als Amerikaanse autoriteiten de markt voor cloudservices. De Britse toezichthouders meldde in april dat werkwijzen van Microsoft en concurrenten Amazon en Alphabet innovatie kunnen beperken. De Duitse toezichthouder onderzoekt het bundelen van OneDrive en Teams met andere productiviteitssoftware van Microsoft.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Axians MAESTRO BN start 28-9 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!