Wouter Hoeffnagel - 08 september 2023

ASML verwacht nog dit jaar eerste High NA EUV-chipmachine te leveren

ASML gaat ondanks vertragingen die zijn ontstaan nog dit jaar zijn eerste High NA EUV-machine leveren aan een klant. Wie deze klant is, is niet bekend.

ASML verwacht nog dit jaar eerste High NA EUV-chipmachine te leveren image

Dit meldt Peter Wennink, CEO van ASML, in een interview met Reuters. De 'high numerical aperture tool' (High NA) EUV-chipmachine is zo groot als een vrachtwagen en kost ruim 300 miljoen dollar. Chipfabrikanten kunnen de chipmachine gebruiken voor het produceren van de meest geavanceerde chips, die kleiner zijn en hogere prestaties leveren dan de huidige generatie chips.

ASML is een belangrijke speler in de markt voor chipmachines. Diverse grote chipbedrijven zijn klant bij het Eindhovense bedrijf. De machines zijn voor slechts een beperkt aantal bedrijven bereikbaar. Zo maken naar verluid alleen TSMC, Intel, Samsung en geheugenchipfabrikanten SK Hynix en Micron gebruik van de huidige topmodellen van SAML, wat reguliere EUV-chipmachines zijn. Deze zijn ongeveer net zo groot als een bus en kosten ruim 200 miljoen dollar per stuk.

Vertraging

De beschikbaarheid van de High NA EUV-chipmachines is vertraagd. Wennink legt aan Reuters uit dat enkele leveranciers problemen hadden met het opschroeven van hun productie en het realiseren van de benodigde productiekwaliteit. Wennink benadrukt dat de levering van de eerste High NA EUV-chipmachine nog altijd voor dit jaar op de planning staat.

Wennink laat in het midden voor wie dit eerste exemplaar bedoeld is. Tom's Hardware verwacht echter dat het gaat om Intel, dat de chipmachine gaat inzetten voor de productie van 1,8nm-chips.

Exportbeperkingen

De export van dergelijke geavanceerde EUV-chipmachines naar China is vanwege exportbeperkingen aan banden gelegd. ASML mag echter nog wel de oudere DUV-chipmachines tot eind dit jaar blijven leveren van het kabinet. Zo kan ASML aan zijn contractuele verplichtingen voldoen.

Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023 Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!