Witold Kepinski - 12 september 2023

Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen werkt met de Virtual Fracture Care (VFC) methode

Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen werkt met de Virtual Fracture Care (VFC)-methode. Patiënten met een simpel en stabiel letsel hoeven daardoor niet meer op nacontrole te komen in ons ziekenhuis. Normaal gesproken wordt voor vrijwel iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis gemaakt. Onderzoek toont aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk is. Na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) of gipskamer herstellen patiënten nu thuis met behulp van de VFC-app. Zo ontvangen onze patiënten de juiste zorg op de juiste plek.

Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen werkt met de Virtual Fracture Care (VFC) methode image

De VFC-app
Na behandeling op de SEH krijgen patiënten met simpel en stabiel letsel voor vertrek uitleg over de VFC-app om thuis goed te herstellen. Hierin vinden ze alle informatie over de behandeling, het herstel en de herstelperiode van het letsel. Maar ook instructievideo’s van oefeningen en het opnieuw aantrekken van de brace, bijvoorbeeld na het douchen. De app verzamelt geen gegevens over de gebruiker en er worden geen patiëntengegevens uitgewisseld of opgeslagen.

Hulp via de Breuklijn
De app ondersteunt een behandeling waarbij de patiënt de regie heeft: er wordt geen standaardcontrole afgesproken, maar de patiënt kan het herstel zelf managen. Naast de app is er een speciaal telefoonnummer ingesteld. De patiënt kan deze Breuklijn bellen op werkdagen van 9.00 – 12.00 uur bij vragen of toenemende pijnklachten. Deze lijn wordt bemand door de gipsverbandmeesters. Bij spoed kan een patiënt contact opnemen met de SEH.

De kracht van samen
De VFC-methode is in 2019 ontwikkeld door het Amsterdamse OLVG. Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen waaronder OLVG, stimuleert en ondersteunt het gebruik van de VFC-methode in andere ziekenhuizen. In Friesland gebruiken inmiddels de ziekenhuizen MCL, Nij Smellinghe en nu ook Tjongerschans deze methode.

IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!