Martijn Kregting - 14 september 2023

FinOps-vaardigheden worden cruciaal om te kunnen innoveren met cloud

Technische én financiële expertise zijn essentieel voor cloudgebaseerde innovatie. Dat meent 81 procent van de Nederlandse bedrijven. Ondernemingen staan onder grote druk om rendement uit hun investeringen in cloud-IT te halen. Vaardigheden die innovatie stimuleren, worden dan ook steeds gewilder: het bewustzijn van het belang en de werving van dergelijke FinOps-functies neemt toe, zo blijkt uit een studie van VMware. Het blijkt echter lastig om mensen met deze vaardigheden te vinden.

FinOps-vaardigheden worden cruciaal om te kunnen innoveren met cloud image

Bedrijven in Europa zijn volgens de studie inmiddels op zoek naar werknemers met zowel financiële als technische (FinOps) expertise. Het gaat om mensen die zich gekwalificeerd hebben in het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloudinfrastructuren. 88 procent van de Nederlandse bedrijven werft actief mensen met FinOps-vaardigheden om meer waarde uit hun cloudinvesteringen te halen.

Combinatie vaardigheden

Uit het onderzoek van VMware onder 100 senior bedrijfsleiders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië in juli 2023 komt naar voren dat 90 procent (81% voor Nederland) van hen een combinatie van vaardigheden op het gebied van kostenoptimalisatie en technische kennis essentieel acht om cloudinnovatie te stimuleren en waarde uit de cloud te halen.

Deze HR- trend heeft invloed op de werving van cloudexperts, aangezien time-to-value economisch gezien noodzakelijk wordt. Driekwart van de Nederlandse respondenten zegt dat IT-afdelingen niet alleen mensen moeten werven met wat inmiddels wordt als traditionele cloudvaardigheden gezien wordt - zoals DevOps - maar ook mensen met FinOps-vaardigheden zoals boekhouding, analytics en economie. Dit is nodig om de business case voor de cloud beter te kwantificeren en de waarde ervan voor het hele bedrijf te versnellen.

FinOps-werving lastig

De studie stelt tegelijkertijd dat 63 procent van de Nederlandse bedrijven (nog) niet de mensen met vaardigheden kan werven om kosten onder controle te houden en innovatie te versnellen. Verder zegt 81 procent dat het niet lukt om senior stakeholders te overtuigen van de business case voor cloud, wat innovatie in de weg staat.

Het overwinnen van deze hindernissen is echter een must, meent Vmware. Een analyse van recente cloud-vacatures in de zes Europese regio’s laat volgens de aanbieder van virtualisatietechnologie zien dat de interesse van kandidaten voor FinOps-functies enorm toeneemt. In Frankrijk, het VK en Nederland is het aantal online zoekopdrachten naar FinOps-functies de afgelopen drie jaar met respectievelijk 296 procent, 665 procent en zelfs 1200 procent gestegen. Organisaties als productiebedrijven, financiële dienstverleners en de detailhandel, moeten op deze belangstelling inspelen. Op dit moment wordt FinOps in meer dan de helft van alle vacatures genoemd als een belangrijke vaardigheidseis.

Snel waarde halen uit cloud-investeringen

De huidige economische situatie – met dreigende of daadwerkelijke recessies in veel landen - noopt bedrijven nu meer dan ooit in korte tijd meer financiële en operationele waarde halen uit hun cloud-investeringen. Die investeringen zullen volgens IDC-marktonderzoek dit jaar een waarde van 142 miljard dollar bereiken in Europa.

“Cloud is cruciaal voor de meeste bedrijven om waardevolle digitale diensten aan te bieden aan klanten en medewerkers en om hun bedrijf te optimaliseren”, meent Martin Hosken, Chief Technologist for Cloud EMEA van Vmware. “Maar efficiëntie en waar voor je geld zijn belangrijk voor C-Suites in 2023. De kosten zijn bekend, maar bedrijven willen nu weten waar en wanneer ze de voordelen van cloud in hun bedrijf zullen zien.”

Snelheid en schaalbaarheid waren de belangrijkste overwegingen in het afgelopen ‘cloud first’-decennium, maar in het komende decennium ligt de focus op het krijgen van controle dankzij cloud economics, op efficiëntie en op duurzaamheid. Vanaf 2023 zal volgens Hosken ‘waar voor je geld’ het belangrijkste zijn bij het selecteren van een cloudpartner.

“Het is dan ook logisch dat er gezocht wordt naar meer vaardigheden dan alleen de kerncompetenties van de cloud, omdat IT-teams waarde moeten kunnen laten zien aan hun zakelijke stakeholders. Beschikken over competenties op het gebied van analytics, boekhouding, economie of prestatiebeheer helpt IT om cloud hoger op de agenda van de raad van bestuur te krijgen en de business case te presenteren, waardoor de waarde en het rendement ervan worden versneld.”

Snelheid en schaalbaarheid

Marcel Lagendijk, Business Unit Manager VMware bij PQR, zegt deze tendens ook bij klanten van de IT-dienstverlener te zien. In het ‘cloud first’-decennium zijn en blijven snelheid en schaalbaarheid essentieel. Dit stelt organisaties in staat om wendbaarder te zijn, kosten te besparen, te innoveren en gemakkelijker te voldoen aan de behoeften van een snel veranderende markt.”

Hoewel cloud computing in eerste instantie kostenbesparingen mogelijk maakte, worden PQR- klanten zich bewust van het belang van het beheren en beheersen van hun cloud-uitgaven op de lange termijn, vervolgt Lagendijk. “Door te focussen op cloud economics, helpen onze consultants deze klanten om de kosten te optimaliseren door middel van strategische resourceplanning, het gebruik van tooling voor kostenbeheersing en te kiezen voor de juiste type cloud services, on-demand versus reserved instances.”

Holistisch zakelijk begrip cloud-processen

Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de Nederlandse respondenten vindt dat het kunnen ontwikkelen en implementeren van strategieën om clouduitgaven te optimaliseren de belangrijkste vaardigheid is als het gaat om het werven voor cloudfuncties. Terwijl 50 procent van Nederlandse respondenten zegt dat het kunnen maken van rapporten en analyses voor de C-suite de meest gezochte vaardigheid is, zegt een kwart dat het ook belangrijk is om een holistisch zakelijk begrip van cloudprocessen te hebben.

Jeffrey Kusters, Chief Technology Officer bij IT-aanbieder ITQ, merkt dat de zoektocht naar geschikte cloudexpertise een grote uitdaging voor bedrijven blijft. Dit leidt vaak leidt tot suboptimale cloudomgevingen en onvoorspelbare of te hoge kosten. 

“ITQ herkent deze zorgen en heeft daarom geïnvesteerd in het opbouwen van zowel technische cloudexpertise als FinOps-knowhow. Onze Managed Cloud FinOps service combineert beide expertises om klanten gedetailleerd inzicht in kosten te bieden, direct tot wel 30 procent besparingen te realiseren en voortdurende optimalisatie van de cloudkosten te waarborgen. Hiermee kunnen klanten zich volledig richten op succesvolle cloudinnovatie en groei.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!