Witold Kepinski - 14 september 2023

Dutch Sport Tech Fund investeert in Scala Sports

Dutch Sport Tech Fund investeert in het Nederlandse Scala Sports. De scale-up heeft recent een deal getekend met de Amerikaanse tennisbond (United States Tennis Association - USTA), waarmee het bedrijf Amerikaanse concurrenten aftroefde. De investering van Dutch Sport Tech Fund wordt gebruikt om de organisatie te professionaliseren en verder op te schalen in de Verenigde Staten.

Dutch Sport Tech Fund investeert in Scala Sports image


Founders Leon Haverkamp en Bart van Monsjou kwamen op het idee voor Scala Sports toen ze allebei in het buitenland werkten en ontdekten hoe lastig het was om spontaan een potje met anderen te tennissen. Haverkamp: “In andere landen word je geacht om lid te worden van een club of competitie. Wij kwamen toen al snel op het idee voor een digitaal platform, dat veel meer vrijheid en gebruiksgemak biedt. Zo ontstond Scala Sports, nu ruim zes jaar geleden.”

Scala Sports is een flexibel competitie-platform voor tennis en padel. “Je speelt wanneer je dat wil, eigenlijk net zoals je online een yogales of sportklasje boekt als je daar zin in hebt”, aldus Haverkamp. Scala Sports wordt gebruikt door de Amerikaanse en Nederlandse tennisbond, die een white label-versie van de app gebruiken. Zo’n 70.000 spelers gebruiken het platform van Scala Sports.

Investering van Dutch Sport Tech Fund

Amerika is het eerste land buiten de grens waar Scala Sports zich op richt. Daar zijn clubs minder belangrijk en wordt er vaker op stadsniveau gespeeld. Scala Sports is er actief in zo’n tien steden. “We hopen de komende jaren 300 Amerikaanse steden te kunnen bedienen. Dat betekent dat we ons team moeten uitbreiden en professionaliseren, van IT tot servicemedewerkers. Dat is ook waar we het groeigeld voor gaan gebruiken. Het platform willen we overigens niet alleen internationaal opschalen, we willen ook meer sporten toevoegen. Denk buiten tennis en padel aan andere racketsporten als pickleball en badminton, maar later ook golf.”

Dat zijn niet de enige ambities van de founders van Scala Sports, het bedrijf ziet meerdere wegen naar groei. “Op dit moment spelen tennissers een poule of een ladder, daar willen we andere competitievormen aan toevoegen. We willen meer gebruik maken van gamification op het platform, zodat men nog meer potjes speelt. Daarnaast verkennen we onder andere de mogelijkheid om spelers te coachen via de app.”

Dutch Sport Tech Fund volgde Scala al bijna 2 jaar. Men vond haar marktleiderschap in Nederland veelbelovend, maar zag de deal met USTA pas als een startschot voor globalisering en dus investering. Scala Sports heeft dus relatief lang (zes jaar) gewacht met het ophalen van een eerste grote investering. “In Dutch Sport Tech Fund vinden we een partner met kennis van- en een breed netwerk in de sector. In de markt waarin we zitten is het opbouwen van relaties erg belangrijk. Dat is ook precies waar het fonds ons mee helpt. Daarbij vinden we het fijn om te kunnen sparren met experts op het gebied van sport en ondernemen. We zijn niet de eerste scale-up die opschaalt, dus hopen we veel te kunnen leren van het netwerk van Dutch Sport Tech Fund.”

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!