Witold Kepinski - 14 september 2023

Google.org Digital Futures Project ondersteunt verantwoorde AI

Google.org lanceert het Digital Futures Project en een Google.org-fonds van 20 miljoen dollar, dat subsidies zal verstrekken aan toonaangevende denktanks en academische instellingen over de hele wereld

Google.org Digital Futures Project ondersteunt verantwoorde AI image

Brigitte Hoyer Gosselink, Directeur Google.org meldt in een blog: ' Vandaag lanceert Google het Digital Futures Project, een initiatief dat tot doel heeft een reeks stemmen samen te brengen om inspanningen te bevorderen om de kansen en uitdagingen van kunstmatige intelligentie (AI) te begrijpen en aan te pakken. Via dit project ondersteunen we onderzoekers, organiseren we bijeenkomsten en bevorderen we het debat over publieke beleidsoplossingen om de verantwoorde ontwikkeling van AI aan te moedigen. Als onderdeel van het project richt Google.org een fonds van $20 miljoen op, dat subsidies zal verstrekken aan toonaangevende denktanks en academische instellingen over de hele wereld om de dialoog en het onderzoek naar deze belangrijke technologie te faciliteren.

AI heeft het potentieel om ons leven gemakkelijker te maken en een aantal van de meest complexe uitdagingen van de samenleving aan te pakken, zoals het voorkomen van ziekten, het beter laten functioneren van steden en het voorspellen van natuurrampen. Maar het roept ook vragen op over eerlijkheid, vooroordelen, desinformatie, veiligheid en de toekomst van werk.

Het beantwoorden van deze vragen zal een diepgaande samenwerking vereisen tussen de industrie, de academische wereld, overheden en het maatschappelijk middenveld. Het fonds ondersteunt onafhankelijke denkers die een scala aan perspectieven en expertise vertegenwoordigen om kwesties te onderzoeken zoals:

  • Hoe zal AI de mondiale veiligheid beïnvloeden, en hoe kan het worden gebruikt om de veiligheid van instellingen en ondernemingen te verbeteren?
  • Welke impact zal AI hebben op de arbeidsmarkt en de economie, welke stappen kunnen we vandaag nemen om de beroepsbevolking over te zetten naar door AI ondersteunde banen van de toekomst, en hoe kunnen overheden AI gebruiken om de productiviteit en economische groei te stimuleren?
  • Welke soorten bestuursstructuren en sectoroverschrijdende inspanningen kunnen verantwoorde AI-innovatie het beste bevorderen?

Inaugurele begunstigden van het Digital Futures Fund zijn onder meer het Aspen Institute, Brookings Institution, Carnegie Endowment for International Peace, het Center for a New American Security, het Center for Strategic and International Studies, het Institute for Security and Technology, Leadership Conference Education Fund, MIT Werk van de Toekomst, R Street Institute en SeedAI. Het fonds zal instellingen uit landen over de hele wereld ondersteunen, en we kijken ernaar uit binnenkort meer over deze organisaties te delen.

We hebben lang geloofd dat moedig zijn op het gebied van AI betekent dat we vanaf het begin verantwoordelijk zijn. Daarom hebben we in 2018 een reeks AI-principes gepubliceerd om ons werk te begeleiden, en hebben we een bestuursteam opgericht om deze in praktijk te brengen door rigoureuze beoordelingen van nieuwe systemen uit te voeren. Onze teams publiceren ook regelmatig toonaangevend onderzoek over kwesties als eerlijkheid, gelijkheid, beveiliging, privacy en veiligheid.

Maar om AI goed te krijgen is meer nodig dan welk bedrijf dan ook. We hopen dat het Digital Futures Project en dit fonds vele anderen in de academische wereld en het maatschappelijk middenveld zullen ondersteunen om onafhankelijk onderzoek naar AI te bevorderen, waardoor deze transformationele technologie iedereen ten goede kan komen.'

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!