Martijn Kregting - 15 september 2023

Adobe lanceert reeks AI-functies, verhoogt tarieven

Adobe lanceerde afgelopen woensdag een reeks generatieve kunstmatige intelligentie-functies in zijn software. Tegelijkertijd kondigde de onderneming aan zijn tarieven te verhogen, maar ook om ontwikkelaars te betalen wier werk de nieuwe functies mogelijk maakt.

Adobe lanceert reeks AI-functies, verhoogt tarieven image

Adobe maakt Photoshop en andere bewerkingstools die de kern vormen van zijn SaaS-diensten onder de naam Creative Cloud-. De afgelopen zes maanden heeft het bedrijf gestaag nieuwe AI-functies aan deze programma's toegevoegd, zoals de mogelijkheid om afbeeldingen uit tekst te genereren, zo schrijft Reuters.

Veilig content-gebruik

Adobe stelt dat de content die zijn systemen genereren juridisch veilig te gebruiken zijn. Door AI-toepassingen gegenereerde content raakt steeds meer omstreden. Een groeiend aantal bedrijven en content-makers stapt naar de rechter omdat zij vinden dat hun auteursrecht geschonden wordt door de AI-toepassingen die op basis van hun content getraind worden.

Adobe stelt dat de prijzen voor veel van zijn abonnementsproducten vanaf november met 2 tot 5 dollar per maand zullen stijgen. Verder krijgen Adobe-klanten een bepaald aantal ‘credits’ voor het gebruik van generatieve AI-functies. Nadat deze credits zijn opgebruikt, kunnen gebruikers voor meer betalen of de functies blijven gebruiken, maar tegen lagere snelheden.

Betalen voor bijdragen

Adobe gaf verder aan dat het ontwikkelaars en bedrijven gaat betalen die bijdragen aan zijn databases met stockfoto's waarmee de onderneming zijn AI-systemen traint. Dit jaar zal Adobe een eenmalige ‘contributor-bonus uitreiken aan artiesten op basis van het aantal afbeeldingen dat ze hebben bijgedragen aan de database van Adobe en het aantal keren dat hun afbeeldingen via traditionele middelen in licentie zijn gegeven tussen 3 juni 2022 en 3 juni 2023. Daarna zal Adobe de bonus elk jaar gaan uitbetalen voor het trainingswerk dat met zijn AI-systemen wordt gedaan.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!