Martijn Kregting - 22 september 2023

Ericsson ontwikkelt tools waarmee operators meer omzet kunnen genereren

Ericsson werkt samen met met Deutsche Telekom (DT) om softwaretools aan te bieden voor ontwikkelaars en zakelijke klanten waarmee telecomoperatoren meer inkomsten kunnen genereren. Dat laat de Zweedse aanbieder van netwerkproducten en -diensten weten.

Ericsson ontwikkelt tools waarmee operators meer omzet kunnen genereren image

De software met de naam Network Application Programming Interface (API) zal het Vonage-platform gebruiken – een bedrijf dat Ericsson in 2022 voor 6,2 miljard dollar kocht – om ontwikkelaars te helpen nieuwe gebruiksscenario’s te creëren op basis van een mobiel netwerk.

Nut netwerk-API's

Netwerk-API's kunnen door bedrijven worden gebruikt voor zaken zoals het verhogen van de 5G-snelheid, bijvoorbeeld wanneer dat nodig is om de telefoon van een klant in een winkel te lokaliseren wanneer een transactie plaatsvindt - om zo fraude te voorkomen.

"We beschouwen de API-business als een op zichzelf staand bedrijf, dus we moeten dat op zichzelf winstgevend maken en de manier waarop de inkomstenverdeling werkt is aantrekkelijk voor ons en zal aantrekkelijk zijn voor Deutsche Telekom", aldus Ericsson-topman Borje Ekholm in een interview.

Telecomonderzoeksbureau STL Partners voorspelt dat de inkomsten uit mobiele netwerk-API's in 2028 zullen groeien tot ruim 20 miljard dollar. Meer dan 140 bedrijven wereldwijd werken momenteel samen binnen een open source-project genaamd CAMARA om netwerk-API's te definiëren, ontwikkelen en testen.

Meer rendement

Na de afgelopen jaren honderden miljarden dollars te hebben geïnvesteerd in de 5G-infrastructuur, proberen telecomoperators nu om rendement te halen uit de verkoop van snellere verbindingen aan bedrijven en het automatiseren van fabrieken, volgens Ekholm met wisselend succes.

"Operators willen meer inkomsten genereren. Ze zullen (op basis van 5G-technologie, red.) functies kunnen verkopen, of het nu snelheid, latentie of locatie-authenticatie is, ze gaan veel verschillende dingen verkopen die uit het netwerk komen. "Dat levert een nieuwe bron van inkomsten op die ze al heel lang niet meer hebben gehad."

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!