Martijn Kregting - 25 september 2023

IDC: mondiale ICT-uitgaven groeien jaarlijks met 5,7 procent tot 2027

De wereldwijde ICT-uitgaven bereikten in 2022 een omvang van 4,7 biljoen dollar. Dit bedrag zal naar verwachting, na een groeivertraging in 2023, tot 2027 gestaag groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 5,7 procent ( CAGR). Dat stelt marktonderzoek IDC in zijn Worldwide ICT Spending Guide: Enterprise and SMB by Industry.

IDC: mondiale ICT-uitgaven groeien jaarlijks met 5,7 procent tot 2027 image

Ondanks een vertraging in verschillende segmenten het afgelopen jaar en recente ontslagen bij technologie-concerns, vormen Software- en Informatiediensten de snelst groeiende sector in de prognoseperiode 2023-2027, met een CAGR van 11,4 procent. Dit heeft er volgens IDC mee te maken dat technologiebedrijven koerscorrecties in hun strategie hebben doorgevoerd na de snelle expansie van investeringen en werknemersbestanden in voorgaande jaren. Capital Markets de op een na snelst groeiende sector zijn met een CAGR van 10,2 procent, gevolgd door de Life Sciences-industrie met een CAGR van 8,8 procent - deels gedreven door de groei in China.

De drie sectoren (exclusief consumenten) met de grootste ICT-investeringen in 2022 waren het bankwezen, de federale/centrale overheid en telecommunicatie. Samen genereerden deze industrieën wereldwijd 715 miljard dollar aan ICT-uitgaven. Software- en informatiediensten en detailhandel waren de op één na grootste bedrijfstakken wat betreft ICT-uitgaven in 2022. Daardoor krijgt de top vijf bedrijfstakken een gecombineerd aandeel van de totale uitgaven van bijna 35 procent.

Snelste groei, grootste segmenten

Vanuit technologisch perspectief zal de groei worden aangedreven door software, met een CAGR van 12,0%, aangedreven door investeringen in Enterprise Resource Management-applicaties, Content Workflow en Management-applicaties, en beveiligingssoftware. De snelst groeiende technologieën binnen de categorie Software zijn onder meer toepassingen voor kunstmatige intelligentie (36,3% CAGR) en integratie- en orkestratie-middleware (22,1% CAGR). Hardware en telecomdiensten zullen de twee grootste ICT-segmenten vormen, maar ook de langzaamst groeiende met CAGR's van respectievelijk 4,2% en 2,6%. Business Services en IT Services zullen een groei zien die dicht bij het algemene marktgemiddelde ligt.

De VS zijn in 2023-2027 de grootste geografische markt in termen van ICT-uitgaven, met een verwachte waarde van 2,38 biljoen dollar in 2027. West-Europa zal in 2027 de op één na grootste markt zijn met investeringen van in totaal 1,19 biljoen dollar, gevolgd door China met 721 miljard dollar. Latijns-Amerika zal de snelste groei van de uitgaven zien met een CAGR over vijf jaar van 8 procent, gevolgd door de VS en China.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!