Witold Kepinski - 25 september 2023

Mercedes-Benz productieproces loopt op NVIDIA Omniverse, MB.OS en AI

Mercedes-Benz gebruikt digitale tweelingen voor de productie met hulp van NVIDIA Omniverse , een platform voor het ontwikkelen van Universal Scene Description (OpenUSD) -applicaties voor het ontwerpen, samenwerken, plannen en exploiteren van productie- en assemblagefaciliteiten, zo meldt NVIDIA.

Mercedes-Benz productieproces loopt op NVIDIA Omniverse, MB.OS en AI image

NVIDIA meldt: 'De nieuwe productietechnieken van Mercedes-Benz zullen het autoportfolio van de volgende generatie naar de productiefaciliteiten in Rastatt, Duitsland, brengen; Kecskemét, Hongarije; en Beijing, China – en bieden een blauwdruk voor zijn meer dan 30 fabrieken wereldwijd. Deze “Digital First”-aanpak verbetert de efficiëntie, vermijdt defecten en bespaart tijd, wat een stapsgewijze verandering markeert in de flexibiliteit, veerkracht en intelligentie van het Mercedes-Benz MO360-productiesysteem.

De digitale tweeling in de productie zorgt ervoor dat de assemblagelijnen van Mercedes-Benz eerst opnieuw kunnen worden ontworpen, geconfigureerd en geoptimaliseerd in fysiek nauwkeurige simulaties. De nieuwe assemblagelijnen in de fabriek in Kecskemét zullen de productie mogelijk maken van voertuigen op basis van de onlangs gelanceerde Mercedes Modular Architecture, die virtueel worden ontwikkeld met behulp van digitale tweelingen in Omniverse.

Door gebruik te maken van Omniverse kan Mercedes-Benz rechtstreeks communiceren met zijn leveranciers, waardoor de coördinatieprocessen met 50% worden verminderd. Het gebruik van een digital twin in de productie verdubbelt de snelheid voor het ombouwen of bouwen van een assemblagehal, terwijl de kwaliteit van de processen verbetert, aldus de automaker.

“Met behulp van NVIDIA Omniverse en AI bouwt Mercedes-Benz aan een verbonden, digital-first-aanpak om zijn productieprocessen te optimaliseren, waardoor uiteindelijk de bouwtijd en productiekosten worden verlaagd”, zegt Rev Lebaredian, vice-president van Omniverse en simulatietechnologie bij NVIDIA, tijdens een digitaal evenement dat eerder vandaag werd gehouden.

Bovendien opent de introductie van AI nieuwe gebieden van energie- en kostenbesparingen. De fabriek in Rastatt wordt gebruikt als pionier op het gebied van digitale productie in de lakstraat. Mercedes-Benz gebruikte AI om relevante deelprocessen in de pilottests te monitoren, wat leidde tot een energiebesparing van 20%.

Ondersteuning van geavanceerde softwaresystemen

De volgende generatie Mercedes-Benz-voertuigen zullen beschikken over het nieuwe besturingssysteem ‘MB.OS’, dat standaard zal zijn in het gehele voertuigportfolio en hoogwaardige softwaremogelijkheden en -ervaringen zal bieden voor alle voertuigdomeinen.

Mercedes-Benz werkt samen met NVIDIA om softwaregedefinieerde voertuigen te ontwikkelen. NVIDIA zal zijn DRIVE Orin systeem-op-een-chip en DRIVE-software leveren, met intelligente rijmogelijkheden die zijn getest en gevalideerd in het NVIDIA DRIVE Sim- platform, dat ook op Omniverse is gebouwd.

Het MO360-productiesysteem van de autofabrikant zal het in staat stellen elektrische, hybride en gasmodellen op dezelfde productielijnen te produceren en de productie van elektrische voertuigen op te schalen. Door de implementatie van MB.OS in de productie kunnen de auto's van de lopende band rollen met de nieuwste versies van voertuigsoftware.

“Mercedes-Benz luidt een nieuw tijdperk in de autoproductie in dankzij de integratie van kunstmatige intelligentie, MB.OS en de digitale tweeling gebaseerd op NVIDIA Omniverse in het MO360-ecosysteem”, zegt Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz. Group AG, Productie, Kwaliteit en Supply Chain Management. “Met onze nieuwe ‘Digital First’-aanpak ontsluiten we het efficiëntiepotentieel nog vóór de lancering van onze MMA-modellen in ons wereldwijde productienetwerk en kunnen we de opvoering aanzienlijk versnellen.”

Flexibele fabrieken van de toekomst

Het vermijden van kostbare productiestilstanden is van cruciaal belang. Door simulaties uit te voeren in NVIDIA Omniverse kunnen fabrieksplanners de indeling van de fabrieksvloer en productielijnen voor aanvoerroutes optimaliseren, en kunnen productielijnen worden gevalideerd zonder de productie te hoeven onderbreken.

Deze virtuele aanpak maakt ook een efficiënt ontwerp van nieuwe lijnen en wijzigingsbeheer voor bestaande lijnen mogelijk, terwijl de uitvaltijd wordt verminderd en de productkwaliteit wordt verbeterd. Voor de autofabrikanten in de wereld staat er veel op het spel in de hele softwareontwikkelingsstack, van chip tot cloud.

Omniverse samenwerking voor efficiëntie

De fabriek in Kecskemét is de eerste met een volledig digitale tweeling van de hele fabriek. Dit virtuele gebied maakt ontwikkeling mogelijk in het hart van de assemblage, tussen de technische en trimlijnen. En er zijn plannen om de nieuwe Kecskemét-fabriekshal in volledige productie te brengen.

Dankzij de samenwerking in Omniverse kunnen fabrieksleveranciers en planners interactief met elkaar communiceren in de virtuele omgeving, zodat lay-outopties en automatiseringswijzigingen in realtime kunnen worden geïntegreerd en gevalideerd. Dit versnelt hoe snel nieuwe productielijnen de maximale capaciteit kunnen bereiken en verkleint het risico op herbewerking of stilstand.

Virtuele samenwerking met digitale tweelingen kan de planning en implementatie van projecten met weken versnellen en zich vertalen in aanzienlijke kostenbesparingen bij het lanceren van nieuwe productielijnen.'

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!