Redactie - 26 september 2023

Amazon beperkt publicaties van boeken tot drie per dag per auteur

Amazon perkt het aantal publicaties per auteur per dag in. Schrijvers mogen voortaan nog drie boeken per dag publiceren. De maatregel is bedoeld om de vloedgolf aan AI-gegenereerde boeken tegen te gaan.

Amazon beperkt publicaties van boeken tot drie per dag per auteur image

De nieuwe regel wordt ingevoerd op het Kindle Direct Publishing platform van Amazon. Dat laat auteurs toe om hun eigen boeken online te publiceren voor een groter publiek. De regel komt er na een toevloed van nieuw materiaal, waarvan vermoed wordt dat het door AI werd gegenereerd. Volgens de nieuwe regel krijgen ‘auteurs’ nu een limiet van drie nieuwe boeken die ze per dag mogen publiceren. Voorheen was er geen limiet. Het aantal kan ook nog worden aangepast ‘als dat nodig blijkt’, aldus Amazon.

AI-gegenereerde boeken blijven toegestaan

Als we eerlijk zijn is ‘drie boeken per dag’ nog altijd een onrealistisch aantal voor werken die door een mens zijn geschreven, maar AI-gegenereerde boeken zijn duidelijk wel toegestaan op Amazon. In een mededeling meldt de e-retailer dat hij ‘actief de snelle evolutie van generatieve AI monitort, en de impact ervan op lezen, schrijven en publiceren’. Nog volgens Amazon zullen maar erg weinig uitgevers iets voelen van de aanpassing.

De afgelopen weken zagen meerdere rapporten over door AI gegenereerde boeken op Amazon. Zo zag schrijfster Jane Friedman haar naam verschijnen op boeken die ze niet hadden geschreven. Enkele uitgevers zouden ook geld verdienen door massaal boeken over elk mogelijk onderwerp te genereren en te verkopen. Die hebben meestal geen al te goede reputatie. Zo kregen amateur-paddenstoelenplukkers begin september nog de raad om weg te blijven van nieuwe gidsen over de hobby. Een reeks door AI-gegenereerde plukgidsen zou zware fouten bevatten en hen mogelijk richting giftige paddenstoel sturen.

Amazon zelf probeert zijn reputatie min of meer te redden door regels in te voeren waarbij een uitgever moet aangeven of een boek al dan niet door AI gegenereerd werd, of geschreven met ‘assistentie van AI’, bijvoorbeeld bij het redigeren en corrigeren. Hoe Amazon die claims controleert, is daarbij niet meteen duidelijk.

In samenwerking met Data News

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!