Wouter Hoeffnagel - 25 september 2023

Britse toezichthouder werkt aan regels die te machtige AI-spelers moeten voorkomen

De Britse Competition Market Authority (CMA) wil voorkomen dat slechts enkele grote techbedrijven de macht op de markt voor kunstmatige intelligentie (AI) in handen krijgen. Het werkt aan regels die dit moeten voorkomen en daarnaast de transparantie en verantwoording rondom AI moeten vergroten.

Britse toezichthouder werkt aan regels die te machtige AI-spelers moeten voorkomen image

De toezichthouder wil de komende tijd met AI-bedrijven in gesprek gaan over het onderwerp. Hierbij wil de CMA ook onder meer consumentenorganisaties, wetenschappers, overheden en andere toezichthouders betrekken. Topvrouw Sarah Cardell noemt het een reëel risico dat een klein aantal AI-bedrijven de AI-markt zullen domineren.

Ook wijst Cardell op het gebrek aan transparantie wat betreft AI. Zo is het vaak onduidelijk waar chatbots hun informatie vandaan halen, terwijl hun antwoorden niet altijd feitelijk juist zijn. Cardell waarschuwt dat dit het consumentenvertrouwen kan ondermijnen. De CMA presenteert naar verwachting begin volgend jaar haar bevindingen op basis van de gesprekken die het met AI-bedrijven gaat voeren.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!