Wouter Hoeffnagel - 26 september 2023

Gemeente Deventer bekroond met GIS Impact Award tijdens Esri GIS Conferentie

De gemeente Deventer wint de GIS Impact Award van Esri Nederland. De award prijst de toewijding en vooruitstrevendheid van Deventer op het gebied van GIS. De award is door Ed van Ingen, directeur van Esri Nederland, uitgereikt aan burgemeester Ron König.

Gemeente Deventer bekroond met GIS Impact Award tijdens Esri GIS Conferentie image

De gemeente Deventer streeft ernaar om beleid en werkprocessen optimaal te ondersteunen met geo-informatie. Dit proces begint met het inspireren van de organisatie en gezamenlijk verkennen waar geografische informatie echte waarde toevoegt. Om het proces daarna goed te ondersteunen heeft een team van gedreven GIS- en dataprofessionals bij Deventer een sterke GIS-basis geïmplementeerd die voldoet aan alle wettelijke basisregistraties en het beheer van de openbare ruimte. Om de maatschappelijke vraagstukken waar de gemeente voor staat daarna vanuit verschillende invalshoeken integraal te kunnen benaderen, werkt de gemeente met een digital twin van Deventer: een digitale variant van de fysieke leefomgeving in 3D. Deze digital twin is de basis voor belangrijke beslissingen en geeft een integraal beeld.

Voor een breed publiek beschikbaar

De informatie in de digital twin van de gemeente is voor een breed publiek toegankelijk. De gemeente werkt niet alleen intern efficiënt samen met deze GIS-oplossingen, maar ook met andere belangrijke spelers in de stad en met andere gemeenten. Bovendien daagt Deventer andere partijen regelmatig uit om samen te werken aan innovaties en kennis te delen.

De digital twin van Deventer biedt kansen om integraal naar oplossingen te kijken. De focus ligt hierbij niet enkel op techniek of 3D, maar vooral op de toegevoegde waarde van de digital twin voor de stad. De datagedreven toepassingen van de digital twin dragen bij aan de uitdagingen en ambities waar Deventer voor staat.

Van elkaar leren door krachten te bundelen

Ron König, burgemeester van Deventer: ”Het past bij Deventer om te verkennen wat innovatieve mogelijkheden zijn, om te ondervinden hoe nieuwe technieken werken. Dat Deventer de GIS Impact Award heeft gewonnen is een mooie erkenning voor de koers die we jaren geleden zijn ingeslagen en het vele goede werk dat de afgelopen jaren is verzet op het gebied van geo-informatie. Dit doen we ook samen met partners in en om Deventer. Een mooi voorbeeld is stadscampus de Kien, een gebied waar ontzettend veel staat te gebeuren, gelegen tussen het station en de binnenstad van Deventer. Zo wordt er samen met de (ingenieurs)bureaus Tauw, Witteveen+Bos en Topicus, de onderwijsinstellingen Saxion en Aventus en de provincie Overijssel aan een gezamenlijke digital twin gebouwd. Samen zijn we op zoek naar nieuwe toepassingen, kunnen we experimenteren en werken we aan verschillende scenario’s voor het gebied. Door de krachten te bundelen, leer je enorm veel van elkaar en kom je verder!”

Ed van Ingen, directeur Esri Nederland: “Deventer is een inspirerend voorbeeld van hoe een gemeente op innovatieve wijze gebruik maakt van GIS en ruimtelijk denken bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Met hun aanpak inspireren en enthousiasmeren ze ons, maar ook diverse andere organisaties. Hiermee maken ze niet alleen impact binnen de gemeente Deventer, maar ook ver daarbuiten. Daarom is de gemeente Deventer de absolute terechte winnaar van de GIS Impact Award 2023.”

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!