Wouter Hoeffnagel - 26 september 2023

Kabinet komt met subsidie voor keurmerk voor ICT-dienstverleners mkb

Het kabinet werkt aan een subsidie voor een keurmerk voor ICT-dienstverleners. De subsidie moet nog dit jaar beschikbaar worden. De ontwikkeling van het keurmerk neemt naar verwachting zo'n twee jaar in beslag.

Kabinet komt met subsidie voor keurmerk voor ICT-dienstverleners mkb image

Dit meldt demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski vroeg het kabinet eerder in een motie in samenwerking met het Digital Trust Center (DTC) en brancheorganisaties een keurmerk voor het mkb op te zetten, dat hen ondersteund bij het opzetten van hun securitybeleid. In de brief geeft minister Adriaansens een update over de voortgang op dit vlak.

Vooral behoefte aan keurmerk voor ICT-dienstverleners

Inmiddels is een inventarisatie uitgevoerd die de behoeften van de markt voor een dergelijk keurmerk in kaart brengt. Op basis hiervan concludeert de minister dat er vooral behoefte is aan een keurmerk voor ICT-dienstverleners op het gebied van cybersecurity. De toegevoegde waarde hiervan zou groter zijn dan een keurmerk dat zich specifiek richt op mkb'ers. Vooral doordat mkb'ers vaak erg afhankelijk zijn van hun ICT-dienstverlener wat betreft cybersecurity.

"Dit keurmerk biedt aan afnemende mkb-organisaties inzicht of de basismaatregelen van cybersecurity op orde zijn bij de dienstverlening van hun ICT-dienstverlener, zoals bij kantoorautomatisering. Daarnaast kan het keurmerk inzicht bieden aan mkb-organisaties of de betreffende ICT-dienstverlener gekwalificeerd is om bij te dragen aan de vormgeving van het eigen cybersecurity beleid. Omgekeerd biedt dit keurmerk ICT-dienstverleners de kans zich kwalitatief te onderscheiden", schrijft de minister.

CCV gaat keurmerk ontwikkelen

De minister legt de ontwikkeling, uitgifte en het onderhoud van het keurmerk neer bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), een onafhankelijke instantie. Het CCV werkt hierbij nauw samen met het DTC en onder meer het initiatief ‘Samen Digitaal Veilig’ van VNO-NCW/MKB-Nederland.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!