27 september 2023

Continuous delivery is de toekomst van software’

Feature Management is relatief nieuw, maar heeft voor de toekomst een enorme potentie. De wens van bedrijven om steeds sneller nieuwe functies toe te voegen aan software vraagt om een oplossing om de kwaliteit te waarborgen. Deze markt zal naar verwachting snel groeien, en uiteindelijk leiden tot een situatie van continuous delivery.

Continuous delivery is de toekomst van software’ image

LaunchDarkly is gespecialiseerd in softwareontwikkeling en release management. Met het tempo van software veranderingen, die steeds sneller gaan, biedt het bedrijf oplossingen aan bedrijven om hun software ontwikkeling te versnellen, terwijl ze tegelijkertijd de risico's van bugs in releases beheersen.

Volgens Daan Stuifbergen, Country Manager Benelux bij LaunchDarkly, is software voor de meeste bedrijven van cruciaal belang. Bedrijven voelen de noodzaak om continu nieuwe functies te implementeren, wat risico's met zich meebrengt. Het traditionele proces van software testen voor de uiteindelijke release kan tijdrovend zijn en leidt tot minder frequente releases.

Snelheid
LaunchDarkly's oplossing is een feature management-platform dat het mogelijk maakt om de deployment van code en de release van nieuwe features te scheiden met behulp van Feature Flags. Dit maakt het mogelijk om code snel in productie te brengen en te testen zonder dat deze zichtbaar is voor de eindgebruiker, waardoor de risico's worden verminderd en de snelheid van softwareontwikkeling wordt verhoogd.

Dit platform biedt bedrijven ook de mogelijkheid om de impact van nieuwe functies te testen voordat ze volledig worden uitgerold, op basis van data. Dit stelt hen in staat om op data gebaseerde beslissingen te nemen over hun software-releases. Bovendien maakt het platform van LaunchDarkly het mogelijk om ook niet-technische afdelingen te betrekken bij de release strategie, waardoor software-releases niet langer een puur technische aangelegenheid zijn.

Remote first
Ook voor Launch Darkly is duurzaamheid belangrijk. Daan Stuifbergen: “Als bedrijf zijn we zeer betrokken bij de 'remote-first' gedachte. We hebben in Europa eigenlijk geen kantoren en in andere delen van de wereld zijn die zeer beperkt. Dit heeft allemaal te maken met onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

“Ons product zelf maakt dingen natuurlijk makkelijker voor mensen en bedrijven, vooral met een SaaS-platform en de volledige digitale tools. En hoe eenvoudiger het is voor mensen om met dit platform te werken, hoe makkelijker het is voor bedrijven om hun digitale kanalen te gebruiken. Dat heeft uiteindelijk een positieve impact op duurzaamheid.”

Dit heeft alles te maken met een andere manier van werken die veel bedrijven nastreven. “Implementatie van de oplossing in je bestaande systeem is in technische zin heel eenvoudig. Maar als je op een meer flexibele manier wilt werken, betekent dat natuurlijk wel dat je werkwijze als organisatie verandert. En elke verandering is lastig voor veel bedrijven, het is wel nodig daar aandacht aan te besteden, en goed uit te leggen wat de toegevoegde waarde is.”

Potentie
Voor de toekomst heeft de markt van feature management nog veel potentie. “De categorie feature management is nog relatief nieuw. Veel bedrijven waar ik mee praat kennen wel simpele tools voor feature management, maar dat zijn meer configuratietools dan echt feature management oplossingen. Voor een aantal bedrijven komt het te vroeg, zij zijn nog niet zo ver.”

“De stap die veel bedrijven eerst moeten zetten is de overgang naar continuous integration en continuous delivery." En wanneer je wilt overstappen naar continuous delivery dan kom je bij onze oplossing terecht. Ontwikkelaars gebruiken allemaal CI/CD tools, dit betekent dat ze continu willen uitrollen, en de snelheid van het uitrollen willen verhogen. Dat is waar wij op aansluiten, om de bijbehorende risico’s tegen te gaan.”

Business
Het gesprek over deze oplossingen begint vaak aan de technische kant, maar is zeker ook relevant voor de business. “Het eerste aanspreekpunt voor ons is vaak het hoofd ontwikkeling of engineering. Principal Engineers en Leads zijn voor ons belangrijk omdat zij dagelijks te maken hebben met de uitdagingen van software releases,”

“Maar steeds belangrijker voor ons wordt de productmanager. Zij zitten dicht bij de business, weten wat er speelt en ze willen zelf ook steeds sneller kunnen schakelen richting hun klanten. Daarom is het voor ons belangrijk dat we ook met hen in gesprek gaan over de impact van software release management.”

Verbeteren
LaunchDarkly is op dit moment sterk gericht op het verbeteren van het platform zoals dat nu staat. “Continuïteit is voor ons een belangrijk aandachtspunt. We integreren ook met veel tools in de markt. Met een observatietool bijvoorbeeld kun je een integratie maken waardoor je automatisch een workflow creëert. Als de tool een potentieel probleem met een applicatie detecteert, wordt er automatisch een proces in werking gesteld, bijvoorbeeld om een feature die voor problemen zorgt te deactiveren”

“Dit betekent dat je de gemiddelde oplostijd significant kunt verlagen, omdat het probleem automatisch gedetecteerd wordt en er meteen actie ondernomen wordt." "Dan kun jij als beheerder gaan kijken wat er aan de hand is, maar je hoeft niet zelf uit te zoeken hoe je de applicatie weer op gang krijgt om verdere negatieve impact te voorkomen.”

Internationaal
Internationaal staat Europa, en met name de Benelux en Scandinavië, volgens hem nog maar aan het begin. “We zijn marktleider, maar zodra dit verder op gang komt, verwacht ik wel dat er concurrenten gaan komen, wat natuurlijk in elke markt gebeurt. Wij hebben dan wel het voordeel dat we de categorie hebben gecreëerd.”

“Maar we verwachten zeker dat in de komende jaren steeds meer bedrijven op de een of andere manier hiervan gebruik zullen maken. Ik kan me niet voorstellen dat als we een jaar of twee verder zijn, iemand software zal ontwikkelen zonder gebruik te maken van Feature Flags.

Auteur: Redactie

Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023 IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!