Wouter Hoeffnagel - 29 september 2023

Gartner: Investeringen in security en risicobeheer stijgen met ruim veertien procent

Eindgebruikers geven volgend jaar naar verwachting in totaal 215 miljard dollar uit aan beveiliging en risicobeheer, voorspelt Gartner. Het gaat om een stijging van 14,3% ten opzichte van 2023. In 2023 worden de wereldwijde uitgaven van eindgebruikers aan beveiliging en risicobeheer geschat op 188,1 miljard dollar.

Gartner: Investeringen in security en risicobeheer stijgen met ruim veertien procent image

“De voortdurende acceptatie van de cloud, het continue hybride personeelsbestand, de snelle opkomst en het gebruik van generatieve AI (GenAI) en de zich ontwikkelende regelgeving dwingen leiders op het gebied van beveiliging en risicobeheer (SRM) ertoe hun uitgaven voor beveiliging en risicobeheer te verhogen”, aldus Shailendra Upadhyay, Senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Tegelijkertijd concentreren ze hun inspanningen door technische beveiligingsmogelijkheden toe te passen die een veel grotere zichtbaarheid en responsiviteit bieden in het gehele digitale ecosysteem van de organisatie, en door de manier waarop de beveiligingsfunctie werkt te herstructureren om wendbaarheid mogelijk te maken zonder de veiligheid in gevaar te brengen.”

Investeringen in dataprivacy en cloudbeveiliging stijgen het snelst

De uitgaven aan dataprivacy en cloudbeveiliging laten naar verwachting in 2024 de hoogste groeicijfers zien, waarbij elk segment jaar-op-jaar met meer dan 24% zal stijgen (zie tabel 1). Privacy blijft een topprioriteit voor organisaties, omdat er steeds meer regelgeving komt die van invloed is op de verwerking van persoonsgegevens. Het gaat hierbij ook om regelgeving met betrekking tot het gebruik van AI. Gartner voorspelt dat in 2025 de persoonlijke gegevens van 75% van de wereldbevolking onder de moderne privacyregelgeving vallen.

De aanhoudende groei van public clouddiensten laat de uitgaven aan cloudbeveiligingstools eveneens stijgen. In het cloudbeveiligingssegment bedragen de gecombineerde uitgaven aan cloud access security brokers software (CASB) en cloud workload protection platforms (CWPP) in 2024 naar verwachting in totaal 7 miljard dollar. Dit komt neer op een stijging van 24,7% ten opzichte van 2023. De vraag naar cloudgebaseerde detectie- en responsoplossingen – zoals endpoint detection en respons (EDR) en managed detectie en respons (MDR) – stijgt naar verwachting eveneens in 2024.

Beveiligingsdiensten zijn naar verwachting goed voor 42% van de wereldwijde uitgaven voor beveiliging en risicobeheer. Denk hierbij aan consultancy, IT-outsourcing, implementatie en hardwareondersteuning. De investeringen hierin komen in 2024 naar verwachting uit op in totaal 90 miljard dollar. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2023.

'Hoeksteen van cybersecurity-initiatieven'

“In het licht van de toenemende cyberrisico’s, de toenemende cyberdreigingen en een veranderende werkomgeving, is het voor organisaties belangrijker dan ooit om een cyberbeveiligingsprogramma op te bouwen en te optimaliseren”, aldus Upadhyay. “Het is de hoeksteen van cybersecurity-initiatieven die SRM-leiders helpen nieuwe omgevingen te beveiligen, te beschermen tegen het uitgebreide aanvalsoppervlak, beveiligingsmogelijkheden op nieuwe manieren te benutten en betere efficiëntie te creëren door middel van automatisering.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in “Forecast Analysis: Information Security and Risk Management, Worldwide.” Leer daarnaast hoe u menselijke risico's kunt beheersen om een veiligheidsbewuste organisatie op te bouwen in het gratis Gartner e-boek '4 Ways to Achieve Secure Employee Behaviors'. Gartner-analisten presenteren het nieuwste onderzoek en advies voor leiders op het gebied van beveiliging en risicobeheer tijdens de Gartner Security & Risk Management Summit, die plaatsvindt van 26 tot 28 september in Londen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!