Witold Kepinski - 29 september 2023

Oracle vector database vergroot generatieve AI mogelijkheden

Oracle heeft plannen aangekondigd om semantische zoekmogelijkheden met behulp van AI-vectoren toe te voegen aan Oracle Database 23c . De verzameling functies, genaamd AI Vector Search, omvat een nieuw vectorgegevenstype, vectorindexen en SQL-operatoren voor vectorzoekopdrachten waarmee de Oracle Database de semantische inhoud van documenten, afbeeldingen en andere ongestructureerde gegevens als vectoren kan opslaan en gebruiken. om snelle gelijkenisquery's uit te voeren.

Oracle vector database vergroot generatieve AI mogelijkheden image

Deze nieuwe mogelijkheden ondersteunen ook Retrieval Augmented Generation (RAG) , een baanbrekende generatieve AI-techniek die grote taalmodellen (LLM's) en particuliere bedrijfsgegevens combineert om antwoorden te geven op vragen over natuurlijke taal. RAG biedt een hogere nauwkeurigheid en vermijdt dat privégegevens openbaar moeten worden gemaakt door deze op te nemen in de LLM-trainingsgegevens.

“Oracle Database is de toonaangevende opslagplaats voor bedrijfsgegevens, en de combinatie van bedrijfsgegevens en semantische gegevens is wat ondernemingen nodig hebben om oplossingen voor kunstmatige intelligentie te implementeren”, zegt Juan Loaiza, executive vice president, Mission-Critical Database Technologies, Oracle. “Zoekopdrachten op een combinatie van zakelijke en semantische gegevens zijn eenvoudiger, sneller en nauwkeuriger als beide soorten gegevens door één database worden beheerd. Door AI Vector Search aan Oracle Database toe te voegen, stellen we klanten in staat snel en eenvoudig te profiteren van de voordelen van kunstmatige intelligentie zonder dat dit ten koste gaat van de beveiliging, gegevensintegriteit of prestaties. Voor het gebruik van Oracle AI Vector Search is geen expertise op het gebied van machine learning vereist. Alle databasegebruikers, inclusief ontwikkelaars en beheerders, kunnen er in minder dan 30 minuten mee leren werken.”

Oracle zal het ook mogelijk maken dat applicaties die zijn gebouwd op Oracle Database en Autonomous Database een op LLM gebaseerde interface voor natuurlijke taal toevoegen, waardoor eindgebruikers op een eenvoudige en intuïtieve manier snel naar de gegevens kunnen vragen die ze nodig hebben door simpelweg vragen in natuurlijke taal te stellen. Bovendien zullen Oracle Database-tools zoals APEX en SQL Developer worden uitgebreid met generatieve AI-mogelijkheden om ontwikkelaars in staat te stellen natuurlijke taal te gebruiken om applicaties te genereren of SQL-query's te genereren zonder dat ze code hoeven te schrijven.

Oracle Database 23c, met de codenaam 'App Simple', richt zich op het vereenvoudigen van de manier waarop dataprofessionals, ontwikkelaars en datagebruikers met data omgaan door het beoogde resultaat aan te geven in plaats van handmatig te coderen. Datasystemen zullen de oplossing genereren door gebruik te maken van nieuwe databasetechnologieën zoals JSON Relational Duality Views en AI Vector Search, gecombineerd met nieuwe mogelijkheden voor natuurlijke taalinterfaces. Bovendien kunnen ontwikkelaars complete applicaties genereren door deze technologieën te combineren met het low-code APEX-ontwikkelframework van Oracle. Deze aanpak vertegenwoordigt de toekomst van data- en applicatieontwikkeling en zal enorme productiviteitswinsten mogelijk maken.

Lees meer details hier.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!