30 september 2023

Platform engineering: bouwsteen van een sterkfunctionerende IT-organisatie

In tien jaar tijd is de IT-industrie drastisch veranderd. Onder meer de opkomst van cloud, automatisering en softwareontwikkeling hebben het IT-landschap complex gemaakt. Veelbesproken trends als DevOps en Agile passeerden al eerder de revue om die toegenomen tools en middelen te ontrafelen. De nieuwste trend hierin is platform engineering.

Platform engineering: bouwsteen van een sterkfunctionerende IT-organisatie image

Voor het ene bedrijf wellicht een nieuw concept, maar voor vele anderen behoort het tot de meest cruciale technologietrends. Meer dan de helft van de organisaties die de afgelopen drie jaar platform engineering hebben geïmplementeerd, beweert dat het hun wendbaarheid en optimalisatie nu verbetert. Maar wat houdt platform engineering precies in en welke waarde heeft het voor je bedrijf?

Ontwikkelaars herkennen de zogeheten ‘cognitive load’, of wel de cognitieve belasting door de toegenomen complexiteit. Er wordt veel geïnvesteerd in digitale transformatie, maar de vraag is hoe we optimaal gebruik kunnen maken van alle digitale middelen om een digitaal product te ontwikkelen en beschikbaar te stellen aan eindgebruikers. Voor ontwikkelaars is dit vraagstuk de afgelopen jaren niet eenvoudiger geworden.

Platform engineering is het proces van het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een gestandaardiseerd IT-platform dat zelfbedieningsmogelijkheden biedt aan softwareontwikkelaars. Hierdoor krijgen ontwikkelaars herbruikbare bouwstenen, tools en diensten aangereikt die noodzakelijk zijn voor het creëren en uitvoeren van applicaties.

Met andere woorden: met platform engineering richt je een schaalbaar platform in als een dienst, zodat de ontwikkelaar beter, sneller en makkelijker z’n werk kan doen. Vergelijk het met een recept voor een gerecht. Natuurlijk kan je aan de hand van behoeften altijd besluiten om het recept aan te passen, maar je kunt niet ontkennen dat het enorm veel werk scheelt om een recept te volgen. Het kost immers veel tijd en middelen om een gerecht van meet af aan uit te denken.

Met platform engineering bied je ontwikkelaars dit ‘kookboek voor ontwikkeling’. Het kookboek wordt door het platformteam volledig afgestemd op de context van de organisatie en de kennis en behoeften bij ontwikkelaars.Dat is dus een stap verder dan DevOps-praktijken die vooral gericht zijn om productontwikkelaars en operationele teams te laten samenwerken.

Verhoogde productiviteit, tevreden ontwikkelaars

In overeenstemming met de “You build it, you run it” DevOps-filosofie, waarbij ontwikkelaars hun applicatie-infrastructuur van begin tot eind beheren, vormt een toenemend aantal te beheren tools om applicaties te bouwen een uitdaging. Ontwikkelaars moeten steeds meer hun eigen keuzes maken.

Ook hier biedt platform engineering uitkomst. Deze aanpak stelt ontwikkelaars namelijk beter in staat om volledige controle te nemen over alles wat nodig is om het beste eindproduct te leveren. Ontwikkelaars maken gebruik van interne tools om code te schrijven, apps te bouwen, te testen en te implementeren, en deze aan andere gebruikers te geven. Daarin zijn ook observatie- en operationele aspecten ingebed. Het resultaat? Verhoogde productiviteit en meer tevredenheid onder ontwikkelaars.

Snelheid zonder concessies aan kwaliteit

Daarom wordt platform engineering vaak beschreven als de motor die de snelheid van softwarelevering aandrijft. Wat nog belangrijker is, is dat deze snelheid niet ten koste gaat van de kwaliteit. Ontwikkelaars kunnen niet alleen sneller leveren, maar krijgen ook alle benodigde kwaliteitscontroles, tools en feedbackloops als onderdeel van de platformdienst. Allemaal omdat dit aan de voorkant al is ingebouwd.

Daarnaast worden IT-engineeringteams vaak geconfronteerd met extra uitdagingen, zoals betrouwbaarheid, beveiliging en compliance. Dankzij observatietools en operationele inzichten die platform engineering biedt, wordt de inzichtelijkheid verhoogd waardoor teams sneller kunnen reageren op incidenten. Essentiële beveiligings- en compliance-richtlijnen voor het beheer van cloud-infrastructuur kunnen worden ingebouwd, zodat ze beschikbaar zijn voor alle gebruikers van het platform.

In een tijd waarin bedrijven steeds sneller moeten reageren op marktbehoeften, is dit essentieel. Als een bedrijf bijvoorbeeld duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, kun je verschillende maatregelen in één keer doorvoeren via het platform in plaats van dat je dit per project moet implementeren.

Duurzamer gebruik van de cloud

Platform engineering legt ook het fundament voor een duurzamer en efficiënter gebruik van de cloud. Door systemen te ontwerpen volgens cloud-native principes, worden kosten verlaagd en de algehele systeemefficiëntie verbeterd. De cloud-architectuur wordt geoptimaliseerd en de tools die het beste aansluiten bij de behoeften van de organisatie worden geselecteerd om ontwikkelingsprocessen te standaardiseren. Door procesautomatisering minimaliseert platform engineering het aantal repetitieve handelingen.

Visie, diversiteit en kennisdeling voor een sterke engineeringcultuur

Een sterke engineeringcultuur en platform engineering gaan hand in hand, waarbij de collectieve kracht van het team wordt gebundeld. Tegelijkertijd wordt elk teamlid in staat gesteld zijn of haar volledige potentieel te benutten. Een scherpe visie is essentieel om richting te geven aan het werk van het platformteam.

Ook diversiteit binnen het team is van groot belang om ervaringen, vaardigheden en perspectieven op elkaar af te stemmen. Multidisciplinaire teams bevorderen creativiteit en innovatie. Tot slot is kennisdeling onmisbaar. Moedig daarom het organiseren van regelmatige kennisuitwisselingsessies aan, waarin teams ideeën en inzichten kunnen delen in een ondersteunende omgeving. Alleen met de juiste cultuur ontketen je de ware potentie van platform engineering.

Door: Pavel Goultiaev (foto), IT consultant & platform product owner bij Xebia

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!