Witold Kepinski - 30 september 2023

Open Source GNU besturingssysteem bestaat 40 jaar

Veertig jaar geleden kondigde Richard Stallman het plan aan om het GNU-besturingssysteem te ontwikkelen, dat volledig uit vrije software zou bestaan. Het bestaan ​​van een vrij besturingssysteem zou mensen in staat stellen hun computers in vrijheid te bedienen, waardoor de macht van de ontwikkelaars van niet-vrije software zou worden weggenomen, aldus de GNU community.

Open Source GNU besturingssysteem bestaat 40 jaar image

GNU is in 1983 door Richard Stallman (RMS) aangekondigd als besturingssysteem, dat samengesteld zou worden door mensen die samenwerken voor de vrijheid van alle softwaregebruikers om zeggenschap te hebben over hun computeractiviteiten. RMS is vandaag de dag nog steeds Chief GNUisance.

Het belangrijkste en blijvende doel van GNU is om een systeem aan te bieden dat werkt als Unix en bestaat uit 100% vrije software . Niet 95% vrij, niet 99,5%, maar 100%. De naam van het systeem, GNU, is een recursieve afkorting voor GNU is Niet Unix—een manier om erkenning te geven aan de technische ideeën van Unix, terwijl het tegelijkertijd aangeeft dat GNU anders is. Technisch gezien lijkt GNU op Unix. Maar in tegenstelling tot Unix geeft GNU haar gebruikers vrijheid.

Compleet vrije systeemdistributies die hieraan voldoen zijn beschikbaar, waarvan vele de Linux-libre-kernel gebruiken (de relatie tussen GNU en de kernel Linux wordt elders besproken). De GNU-pakketten waren ontworpen om samen te werken zodat we een functionerend GNU-systeem konden hebben. Het bleek dat zij ook dienen als gezamenlijke “basis” voor veel distributies, zodat bijdragen aan GNU-pakketten ten goede komen aan de hele vrije-softwaregemeenschap. Natuurlijk blijven we werken aan GNU, met het doel om een systeem te maken dat de meeste vrijheid aan computergebruikers geeft. GNU-pakketten zijn onder meer gebruikersgerichte programma's, hulpmiddelen, gereedschappen, programmabibliotheken, zelfs spelletjes—alle programma's dat een besturingssysteem normaal gesproken aan zijn gebruikers aanbiedt. Nieuwe pakketten zijn altijd welkom.

Duizenden mensen hebben zich bij GNU aangesloten om het tot het succes te maken dat het vandaag de dag is en er zijn veel manieren om bij te dragen, zowel technisch als niet-technisch. GNU-ontwikkelaars komen regelmatig samen tijdens GNU Hackersbijeenkomsten, soms als onderdeel van de grotere conferentie voor de vrije-softwaregemeenschap, LibrePlanet.

GNU wordt op verschillende manieren ondersteund door de Free Software Foundation, een organisatie zonder winstoogmerk die ook is opgericht door RMS om vrije-software-idealen te promoten. Naast andere dingen accepteert de FSF ook auteursrechtverklaringen en vrijwaringsclausules, zodat het in de rechtbank namens GNU-programma's kan handelen. (Voor de duidelijkheid, een programma bijdragen aan GNU vereist niet dat je het auteursrecht overdraagt aan de FSF. Als je het auteursrecht overdraagt, zal de FSF de GPL voor het programma handhaven als iemand het schendt; als je het auteursrecht behoudt is het aan jou om het te handhaven.)

Het einddoel is om vrije software te bieden voor alle taken die computergebruikers willen doen—wat niet-vrije software tot iets uit het verleden zal maken.

Het GNU-project heeft ook de mondiale vrije-softwarebeweging opgebouwd. Op 27 september 2023 kwam de GNU-gemeenschap bijeen in Biel/Bienne om deze gelegenheid te vieren en te helpen bouwen aan een toekomst waarin de computervrijheid van gebruikers verder reikt dan ooit.

Dit evenement werd georganiseerd door GNUnet eV en georganiseerd met de hulp van vrijwilligers van over de hele wereld.

Lees meer hier.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!