Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2023

Oplichters bootsen stem en beeld van Bunq-topman Ali Niknam na

Bunq is doelwit geworden van CEO-fraude. Aanvallers bootste de stem en het beeld van topman Ali Niknam na, en probeerde de bank geld afhandig te maken. De aanval werd tijdig ontdekt.

Oplichters bootsen stem en beeld van Bunq-topman Ali Niknam na image

De aanval is door Niknam zelf bekend gemaakt in een post op LinkedIn. "Stel je voor: afgelopen week ontving één van mijn mede bunqers een e-mails van 'yours truly' dat een videogesprek bevatte waarin "ik" met spoed vroeg een aanzienlijk geldbedrag over te maken", schrijft Niknam. "Maar hier is de plot twist - het bleek een sluwe deep fake scam te zijn. Ik moet toegeven, ik was oprecht verbaasd hoe overtuigend mijn deep fake dubbelganger was!"

Snel ontdekt

Niknam meldt dat Bunq processen hanteert die in dit soort situaties als vangnet dienen. Hierdoor werd de fraude snel ontdekt, waarna binnen enkele minuten iedereen bij Bunq op de hoogte was van de aanval.

De topman van Bunq zegt de aanval met zijn LinkedIn-volgers te delen om het bewustzijn over fraude te vergroten. "Door het gebruik van de laatste tech, zoals AI, maken we bankieren veiliger en eenvoudiger voor iedereen. En ondanks dat niet iedereen een AI-engineer is, willen we dat onze gebruikers eveneens verstandig en zelfvoorzienend zijn in het herkennen van fraude", aldus Niknam.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!