Witold Kepinski - 06 oktober 2023

Eviden consortium levert EuroHPC Exascale-supercomputer JUPITER

Een Frans-Duits consortium bestaande uit Eviden, onderdeel van Atos Group- speler op het gebied van geavanceerde computers, en ParTec, het Duitse modulaire supercomputerbedrijf, kondigt een contract aan met EuroHPC voor de levering van de allereerste Exascale-supercomputer in Europa , dat zal worden geëxploiteerd door het Jülich Supercomputing Center (Duitsland) voor een totale projectbedrag van 500 miljoen euro.

Eviden consortium levert EuroHPC Exascale-supercomputer JUPITER image

Met behulp van GPU's en CPU's van de volgende generatie van NVIDIA en SiPearl zal het consortium het eerste Europese systeem vervaardigen dat de drempel van één biljoen berekeningen per seconde kan overschrijden, een belangrijke mijlpaal om de wetenschappelijke uitmuntendheid en industriële onafhankelijkheid van Europa te waarborgen. Door een uitstekend niveau van rekenkracht te bereiken en tegelijkertijd het energieverbruik terug te dringen, zal het systeem nieuwe doorbraken in cruciale domeinen mogelijk maken en tegelijkertijd innovatie voor de hele Europese wetenschappelijke gemeenschap bevorderen.

JUPITER is ontworpen om de meest veeleisende simulaties aan te kunnen en intensieve AI-toepassingen in de wetenschap en de industrie te berekenen . Toepassingen zijn onder meer het trainen van grote basismodellen voor generatieve AI, simulaties voor de ontwikkeling van geavanceerde materialen, het creëren van digitale tweelingen van het menselijk hart of brein voor medische doeleinden, het valideren van kwantumcomputers en klimaatsimulaties met hoge resolutie die het hele aardsysteem omvatten.

Gebaseerd op Eviden's BullSequana XH3000 direct vloeistofgekoelde architectuur, zal JUPITER driemaal de rekencapaciteit hebben van de huidige krachtigste supercomputer van Europa , en het equivalente vermogen leveren van 10 miljoen moderne desktopcomputers. Het totale systeem zal de ruimte nodig hebben van ongeveer vier tennisbanen en zal meer dan 260 km hoogwaardige bekabeling gebruiken , waardoor het meer dan 2.000 Tb per seconde kan verplaatsen, het equivalent van 11.800 volledige exemplaren van Wikipedia per seconde.

Het zal bestaan ​​uit twee partities: een zeer schaalbare, GPU-versnelde boostermodule en een clustermodule voor algemene doeleinden met processors met hoge geheugenbandbreedte. De Booster Module zal gebruik maken van de volgende generatie NVIDIA datacentertechnologie en de Cluster Module zal gebaseerd zijn op SiPearl Rhea1, de eerste HPC-specifieke Europese processor op de markt.

Meer details en details over het systeem zullen in november bekend worden gemaakt tijdens de SC23-conferentie van dit jaar.

Emmanuel Le Roux, Group SVP, Global Head of HPC, AI & Quantum bij Eviden, Atos Group zei: “ Het leveren van de eerste Exascale-supercomputer in Europa, gebaseerd op onze BullSequana XH3000, is een moment van echte trots voor onze teams. Zolang we computertechnologieën leveren, ondersteunen we de Europese landen op hun reis naar economische en industriële soevereiniteit. De Europese wetenschappelijke gemeenschap zal nu profiteren van een opmerkelijke 'made in Europe'-machine om wetenschappelijke uitdagingen aan te pakken en innovatie te stimuleren.

Bernhard Frohwitter, CEO van ParTec AG zei : “De dynamische Modular System Architecture (dMSA)-aanpak, ontwikkeld onder leiding van het Jülich Supercomputing Center en ParTec met deelname van verschillende Europese partners en gepatenteerd door ParTec, is een nieuw systeemontwerp in high-performance computing en levert een cruciale bijdrage aan het bieden van de vereiste snelheid en efficiëntie voor geavanceerde AI-algoritmen. Het contract dat is toegekend aan ParTec AG en zijn al lang bestaande partner Eviden onderstreept niet alleen het concurrentievermogen en de prestaties van Duitse en Europese leveranciers bij het bouwen van supercomputers, het is ook een beslissende stap in de richting van de technologische soevereiniteit van Europa.”

Ian Buck, Vice President van Hyperscale en HPC bij NVIDIA zei: “NVIDIA werkt samen met Eviden en met de EuroHPC JU en de Europese wetenschappelijke gemeenschap aan JUPITER om onderzoekers te voorzien van de modernste AI- en HPC-middelen die ze nodig hebben om de volgende golf van doorbraken op gebieden als klimaat en weer, materiaalkunde, ontdekking van geneesmiddelen, industriële techniek en kwantumcomputertechnologieën. Door de kracht van NVIDIA's versnelde computergebruik naar de eerste exaschaal-supercomputer in Europa te brengen, helpen we nieuwe wegen van onderzoek en wetenschappelijke ontdekkingen in kaart te brengen, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld.”

Philippe Notton, CEO en oprichter van SiPearl, zei: “ We zijn blij dat Rhea1, onze energiezuinige, op HPC gerichte microprocessor, een deel van Europa's eerste Exascale-supercomputer zal voeden. Dit bevestigt de visie van EuroHPC bij het creëren van het European Processor Initiative-consortium, waaruit SiPearl voortkwam. We kijken ernaar uit om samen te werken met Jülich, Eviden en ParTec om het baanbrekende Jupiter-systeem tot leven te brengen. Samen zullen we bijdragen aan de Europese technologische soevereiniteit en tegelijkertijd de CO2-voetafdruk van supercomputing en kunstmatige intelligentie drastisch verkleinen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!