Redactie - 09 oktober 2023

Tech stelde Israël in staat Gaza te monitoren, maar verdedigingslinie was zwak

Het geavanceerde en grootschalige beschermingssysteem dat Israël in de Gazastrook had opgezet, met een investering van meerdere miljarden sjekel, stelde het land in staat een al lang bestaande ‘geen beleid’-aanpak ten aanzien van Gaza te handhaven aldus mediaplatform CTECH - Calcalist. Zaterdagochtend 7 oktober werd Israël echter geconfronteerd met de ineenstorting van zijn zuidelijke verdedigingslinie door de inval van Palestijnse militante groepen, die militairen en burgers doodden en ontvoerden.

Tech stelde Israël in staat Gaza te monitoren, maar verdedigingslinie was zwak image

Naar verluidt werd Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, door Israël als een minder geduchte tegenstander gezien vergeleken met Hezbollah dat actief is in Libanon. 'Bijgevolg waren de tactische voorbereidingen van de veiligheidstroepen in het veld niet afgestemd op een scenario met zo'n grote impact', aldus CTECH.

Op 7 oktober 2023 lanceerden Palestijnse militante groepen, voornamelijk Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, samen met andere groepen zoals het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina , een grote aanval op Israël vanuit de Gazastrook, genaamd "Operatie al-Aqsa storm".

De aanval omvatte een spervuur ​​van raketten en aanvallen met voertuigen, paragliders, boten en drones over de grens op Israëlische gemeenschappen en strijdkrachten, waarbij veel slachtoffers vielen. Als reactie hierop riep de regering van Israël de noodtoestand en oorlog uit.

CTECH meldt: 'Dit uitgebreide en geavanceerde beschermingssysteem, dat verschillende geheime technologieën omvatte, stelde Israël in staat een ‘geen beleid’-aanpak ten aanzien van Gaza te handhaven, afgezien van periodieke conflictrondes en de hoop op een snel staakt-het-vuren. 

Gedurende de afgelopen vijftien jaar van conflict vertrouwde Israël steeds meer op zijn technologische voordelen, waarbij de effectiviteit van de Iron Dome, de capaciteiten van geavanceerde drones en de precisie van zijn raketten werden gevierd. Hierdoor kon Israël Gaza in bedwang houden en tegelijkertijd de oplossing van de onderliggende problemen uitstellen.

Zaterdagochtend ontwaakte Israël uit zijn langdurige zelfgenoegzaamheid in het nachtmerriescenario van de ineenstorting van zijn zuidelijke verdediging, waarbij honderden doden zijn gevallen. Opnieuw is een concept afgebrokkeld, is het zuiden in rep en roer en staat Israël voor nieuwe uitdagingen.'

Lees het hele CTECH artikel hier.

Foto bron: Erez Crossing ten noorden van Gazastrook. By Zero0000 - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=239373

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!