Wouter Hoeffnagel - 23 oktober 2023

ClearView AI hoeft Britse privacyboete niet te betalen

Een rechter zet een streep door een Britse privacyboete die ClearView AI eerder opgelegd kreeg. Het oordeelt dat de Britse Information Commissioner's Office (ICO) geen bevoegdheid heeft om Clearview AI deze boete op te leggen.

ClearView AI hoeft Britse privacyboete niet te betalen image

Het besluit is genomen in een hoger beroep dat Clearview AI had aangespannen tegen een Britse privacyboete van 7,5 miljoen pond, omgerekend zo'n 9 miljoen euro. Het kreeg deze boete opgelegd wegens het onrechtmatig opslaan van biometrische data, waarbij het bedrijf niet zou hebben voldaan aan de eisen die gesteld zijn in de Britse versie van de GDPR. Het bedrijf zou onder meer geen juridische onderbouwing hebben voor het verzamelen van de gegevens en niet over een proces beschikken om te voorkomen dat verzamelde data eeuwig bewaard blijven.

'Valt buiten bereik van de wetgeving'

Het Britse tribunaal dat zich over het hoger beroep heeft gebogen erkent dat de kans dat de ook foto's van Britse burgers in de database van ClearView zijn opgenomen aannemelijk is gezien de omvang van het land en het uitgebreide gebruik van zowel internet als social media in het Verenigd Koninkrijk (VK). Tegelijkertijd oordeelt het echter dat de dataverwerking van ClearView buiten het 'territoriale bereik' van de regelgeving valt, en de ICO hierdoor geen bevoegdheid heeft om zich over de zaak te buigen.

Het oordeel is in lijn met het verweer dat ClearView bij het tribunaal neerlegde. Zo beargumenteerde ClearView een 'internet-zoekdienst-service' aan te bieden die uitsluitend wordt aangeboden aan buitenlandse opsporingsinstanties en veiligheidsorganisaties, en hun onderaannemers. Het stelde toen al dat dit gebruik niet onder de Britse versie van de GDPR stelt.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!