Wouter Hoeffnagel - 25 oktober 2023

Franse politici pleiten voor nationalisatie Atos

Atos verkeert in zwaar weer. Het bedrijf zag zijn aandelenkoers kelderen nadat binnen de Franse overheid stemmen opgaan voor het nationaliseren van het bedrijf met het oog op de nationale veiligheid. Met een dergelijke nationalisatie zou de Franse overheid een buitenlandse overname willen voorkomen.

Franse politici pleiten voor nationalisatie Atos image

Al langer is Atos bezig met een herstructurering, iets dat de onlangs benoemde voorzitter Jean-Pierre Mustier in goede banen moet gaan leiden. Het bedrijf wil zijn traditionele IT-dienstverlening onderbrengen in de divisie 'Tech Foundations'. Het gaat daarbij in feite om het klassieke Atos. De activiteiten van Atos rondom onder meer cloud, cybersecurity, digitale transformatie, AI en high performance computing brengt het bedrijf onder in Eviden.

'Strategische activiteiten kunnen onder buitenlandse vlag komen'

In het Franse lagerhuis gaan diverse stemmen op voor een nationalisatie. Olivier Marleix van Les Républicains en Philippe Brun van de Franse Socialistische Partij pleiten hiervoor. "Activiteiten die strategisch zijn als supercomputers voor onze nucleaire wapens, defense integration-systemen of zelfs cybersecurity kunnen onder een buitenlandse vlag komen", meldt Brun op X. "Woensdag stel ik aan het Financiële Comittee van het Assembly de tijdelijke nationalisatie van de 'soevereine' activiteiten van de Atos Group - die momenteel wordt ontmanteld - voor."

Het nieuws is niet goed ontvangen op de beurs; Atos zag in reactie op de uitspraken zijn aandelenprijs met twaalf procent dalen. Het bedrijf verkeert op de beurs al langer in zwaar weer en zag de waarde van zijn aandeel in de afgelopen drie jaar met maar liefst 90 procent terugvallen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!