Marco van der Hoeven - 03 november 2023

Quantexa: Decision intelligence maakt besluitvorming efficiënter en nauwkeuriger

Organisaties worstelen meer dan ooit met het beheren van data; de complexiteit van verschillende databronnen staat op gespannen voet met de druk om snel accurate beslissingen te nemen op basis van alle beschikbare data. Quantexa heeft een 'decision intelligence' platform ontwikkeld, waarin geavanceerde technologieën samenkomen om bedrijven en overheidsinstellingen in staat te stellen hun gegevens uit al hun verschillende bronnen optimaal te benutten. “In de markt zijn veel tools gericht op inzicht, maar uiteindelijk gaat het om de actie die daarop volgt.”

Quantexa: Decision intelligence maakt besluitvorming efficiënter en nauwkeuriger image

“Ik merk dat organisaties nog altijd moeite hebben om alle benodigde data te verzamelen om de juiste beslissingen te nemen”, zegt Wouter Kroon, Head of Public Sector EMEA bij Quantexa. “Ondanks veel discussie hierover, en ondanks alle nieuwe innovaties en databronnen, blijft dit een uitdaging. Er ontstaat eigenlijk een nieuw vakgebied, decision intelligence, waarbij je op een slimme manier alle data combineert zodat je er sneller, effectiever en geautomatiseerd beslissingen op kunt baseren.”

Zijn collega Richard Poolman, VP Alliances Government EMEA bij Quantexa, voegt eraan toe: “Er zijn talloze bedrijven, waaronder grote spelers, die beweren dat het eenvoudig is om data te verzamelen en te gebruiken. Maar de grootste uitdaging voor bedrijven is nog altijd om accurate beslissingen te nemen op basis van de juiste data”. We zien dat veel organisaties daar nog mee worstelen.

Goede data

Kroon: “De uitdaging ligt vaak in het ontbreken van goede, eenduidige, data en acties. Wij hebben daarvoor specifieke oplossingen voor zowel de banksector als de overheid die direct inzetbaar zijn. Zo hoeven ze niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Decision intelligence combineert besluitvorming met intelligentie op het gebied van data. Door technologische innovaties zijn we nu beter in staat om grote hoeveelheden data real-time te analyseren. Met slimme modellen en rekenregels kunnen we al vroegtijdig conclusies trekken. Dit maakt de besluitvorming efficiënter en nauwkeuriger.”

“In de markt zijn veel tools gericht op inzicht, maar uiteindelijk gaat het om de actie die daarop volgt. Consumenten verwachten dat commerciële bedrijven beslissingen snel nemen, zoals bij banktransacties of online aankopen. Van de overheid verwachten burgers hetzelfde. Financiële instellingen, zoals banken, hebben in het verleden hoge boetes gekregen vanwege nalatigheid in hun strijd tegen witwassen en fraude. Ze investeren daarom in betere systemen. Deze instellingen verwachten nu ook dat hun toezichthouders zich op hetzelfde niveau begeven in deze gezamenlijke strijd.”

Partners

De samenwerking is cruciaal, legt Poolman uit: “Wij bieden een oplossing, maar hebben partners nodig voor advies en implementatie. In de overheidssector worden vaak meerdere partners betrokken vanwege aanbestedingen en andere procedures. Het is daarom belangrijk om betrouwbare partners te hebben die het totaalplaatje kunnen leveren.”

“Wereldwijd werken we bijvoorbeeld samen met grote partners als Accenture, Deloitte, KPMG en PwC, maar ook met Microsoft en andere cloudproviders. Deze partners willen hun klanten ook het juiste advies geven over hoe ze data kunnen verzamelen die betrouwbaar en actueel is, en hoe deze kan worden aangevuld met externe data van diverse providers.” Daarnaast is het essentieel voor bedrijven om op de hoogte te zijn, en te blijven, van hun connecties, vooral met landen als Rusland of China. Poolman: “Een misstap kan grote gevolgen hebben als je niet over de juiste data beschikt. Partners kunnen hierbij helpen, dankzij hun expertise en specifieke kennis.”

Reputatie

Kroon: “Als jong bedrijf vertrouwen we soms op de reputatie van onze partners om op bepaalde niveaus toegang te krijgen. Overheden en grote organisaties hebben vaak uitgebreide programma's rond datagedreven werken. Wij kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan deze programma's, ook al zijn we geen hoofdpartner in dergelijke grote programma's. Omdat we waarde toevoegen op een cruciaal punt, worden we wel een belangrijk onderdeel van het grotere geheel.”

Quantexa maakt daarom vaak deel uit van consortia. “Dit houdt in dat we samenwerken met grote infrastructuurpartners als Microsoft, adviesbureaus en dienstverleners die de implementatie en servicecontracten kunnen verzorgen. Wij leveren dan specifieke oplossingen voor fraude, witwassen of andere onderzoeken. Deze samenwerking is krachtig omdat het beste van alle partijen wordt gecombineerd. Klanten zijn niet per se geïnteresseerd in de technische details van een tool of oplossing; ze willen weten welke waarde het hen biedt.”

AI

De ontwikkelingen in AI en data-analyse gaan razendsnel en hebben een grote impact op Quantexa. Kroon: “Een belangrijk aspect van onze oplossing is datamanagement. We hebben diverse modellen ontwikkeld om data te analyseren en te begrijpen. Bijvoorbeeld, hoe bepalen we of twee records dezelfde persoon vertegenwoordigen, ondanks kleine verschillen in de gegevens? Mensen die de boel willen bedonderen, worden steeds creatiever in het verbergen van hun identiteit, maar onze software kan hen nog steeds detecteren dankzij geavanceerde algoritmes.”

“Daarnaast werken we aan voorspellende modellen op basis van AI, zonder daarbij de transparantie uit het oog te verliezen. Het doel is om gebruikersvragen direct te vertalen naar technische commando's, zodat ze zonder technische kennis toch inzichten kunnen verkrijgen. We investeren veel tijd en middelen in deze ontwikkelingen en zullen de komende maanden nieuwe functies aan ons platform toevoegen.”

Waarde

Poolman: “In de afgelopen jaren heeft Quantexa al grote wereldwijde banken geholpen, zoals HSBC en ING, om witwaspraktijken tegen te gaan. We hebben een systeem ontwikkeld waarmee banken snel kunnen beoordelen of ze een nieuwe klant kunnen accepteren. Dit heeft ook de interesse gewekt van verschillende investeerders. En als we banken kunnen helpen, kunnen we ook waarde toevoegen voor overheidsinstanties. Zij hebben immers vergelijkbare uitdagingen met grote, complexe datasets en persoonsgegevens.”

Kroon: “Quantexa is een snel groeiend bedrijf dat al zeven jaar actief is. Hoewel we met veel klanten samenwerken, mogen we niet altijd details over onze samenwerkingen delen. Wat ik wel kan zeggen is dat we nauw samenwerken met binnenlandse veiligheidsdiensten, gericht op thema's als terrorisme en mensenhandel. We hebben tools ontwikkeld om geldstromen nauwkeurig te volgen, wat van groot belang is voor organisaties als de politie en defensie.” Mooie voorbeelden binnen de publieke sector zijn HMRC (Engelse Belastingdienst), de Belgische Belastingdienst en het Cabinet Office, ook in het Verenigd Koninkrijk waar de zojuist opgezette Public Sector Fraud Authority met Quantexa werkt.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!