Wouter Hoeffnagel - 07 november 2023

Gartner: Weeg de voordelen van AI af tegen de milieu-impact

De voordelen van kunstmatige intelligentie (AI) moeten worden afgewogen tegen de gevolgen voor het milieu en de onbedoelde gevolgen die voortkomen uit hardware, modeltraining en energieverbruik. Tegelijkertijd kan AI echter ook helpen bij het stimuleren van duurzaamheidsinitiatieven.

Gartner: Weeg de voordelen van AI af tegen de milieu-impact image

Dit stelt marktonderzoeker Gartner op het Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona, dat van 6 tot en met 9 november plaatsvindt in Barcelona. De redactie van Dutch IT Channel is op het event aanwezig. “Uit het CEO-onderzoek van Gartner uit 2023 blijkt dat milieukwesties voor het eerst in de geschiedenis van het onderzoek in de top 10 van prioriteiten terechtkwamen”, zegt Bettina Tratz-Ryan, VP Analyst bij Gartner. “Tegelijkertijd staan CIO's onder toenemende druk van hun leidinggevenden, klanten, werknemers, investeerders en toezichthouders om hun IT te initiëren of nieuw leven in te blazen voor duurzaamheidsprogramma's."

'Digitalisering en ecologische duurzaamheid is groeimogelijkheid'

“Vierzestig procent van de ondervraagde CEO's zegt dat de combinatie van digitalisering, zoals de adoptie van AI, en ecologische duurzaamheid een groeimogelijkheid is. CIO's zouden dit moeten opvatten als een oproep om proactiever te zijn in het vestigen van hun leiderschap door de uitvoering van duurzaamheidstransformatiestrategieën en duurzaamheid te gebruiken als platform voor groei.”

Voor de meeste CIO's betekent het voldoen aan mandaten en vereisten het volgen en traceren van bedrijfs-KPI's, zoals de CO2-voetafdruk van producten of de energie-intensiteit. “Het is een kwestie van hoe de CIO zijn digitale fundament of zijn digitale dividend toepast om tegemoet te komen aan de digitaliseringscriteria van zijn organisatie, en tegelijkertijd aan de duurzaamheidseisen te voldoen – twee voor één”, zegt Tratz-Ryan. “Bovenal moet de CIO, ook al geeft het bedrijf nog geen prioriteit aan duurzaamheid, zijn digitale basis gereed maken voor duurzaamheid.”

Klaar zijn voor duurzaamheid geldt voor de cloud en opslag, infrastructuur en bedrijfsvoering, digitale threads en de snel groeiende adoptie van AI.

Weeg de voordelen van AI af tegen de milieu-impact

Hoewel 78% van de ondervraagde CEO's zegt dat de voordelen van AI groter zijn dan de risico's, leidt het toenemende aantal organisaties dat AI en generatieve AI gebruikt tot een groeiende ecologische voetafdruk van AI. Gartner voorspelt dat AI in 2030 tot 3,5% van de elektriciteit in de wereld zou kunnen verbruiken. “AI verbruikt veel elektriciteit en water. Deze negatieve impact moet worden verzacht”, zegt Pieter den Hamer, VP Analyst bij Gartner. “Leidinggevenden moeten zich bewust zijn van de groeiende ecologische voetafdruk van AI en actieve mitigatiemaatregelen nemen. Ze zouden bijvoorbeeld prioriteit kunnen geven aan (cloud)datacenters die worden aangedreven door hernieuwbare energie”.

Gartner meldt dat public cloudproviders 70% tot 90% minder broeikasgasemissies produceren dan traditionele serverruimtes, eigen datacenters en middelgrote datacenterfaciliteiten.

Ook positieve impact op duurzaamheid

AI is echter niet alleen slecht nieuws voor de ecologische duurzaamheid. Gartner meldt dat de eigen voetafdruk van AI ruimschoots wordt overschaduwd door het potentiële gebruik van AI voor het stimuleren van veel duurzaamheidsinitiatieven.

“Dit kan alleen worden bereikt als bedrijfs- en IT-leiders proactief een portfolio van AI-initiatieven initiëren en bevorderen die de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, milieu, maatschappij en bestuur (ESG) van hun organisaties helpen verwezenlijken”, aldus den Hamer. “AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de vraag nauwkeuriger te voorspellen en het gebruik van grondstoffen en energie in de productie te verminderen.

“In het algemeen kan AI, als het op de juiste manier wordt gebruikt en gericht is op de juiste gebruiksscenario’s, bedrijven helpen het duurzaamheidsrisico te beperken, de kosten te optimaliseren en de groei te stimuleren.”

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in ‘Balance the Environmental Perils and Promises of Generative AI’ en ‘9 Environmental Implications of Generative AI’.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!