Martijn Kregting - 08 november 2023

VMware Explore 2023: simpliciteit en AI

Hij blijft optimistisch, maar ook tijdens de opening van VMware Explore kon Hock Tan, president en CEO van Broadcom, nog geen definitieve overname van VMware aankondigen. Waar Raghu Raghuram, CEO VMware, bij de key note op dinsdag 7 november sprak over de grootste mijlpaal in de historie van Vmware, had de fysiek in Barcelona aanwezige Tan het over het volgende hoofdstuk voor VMware. Maar zolang Beijing dwarsligt, is de door alle overige toezichthouders goedgekeurde overname nog altijd geen ‘given’.

VMware Explore 2023: simpliciteit en AI image

In de overtuiging dat die goedkeuring er gaat komen, repte Tan over een lange reis (de overname werd in mei 2022 aangekondigd) die het wel waard was. “We hebben de afgelopen 18 maanden veel van elkaar geleerd en drie duidelijke commitments naar elkaar uitgesproken inzake innovatie, ecosysteem en operations.”

Plannen Broadcom, VMware

Zo schetste Tan de al eerder aangekondigde wens om Vmware te helpen de snelheid van diens innovatie te vergroten met een miljardeninvestering in R&D. Verder wil Broadcom veel meer investeren in het ecosysteem van Vmware, om voor OEM’s, distributeurs, resellers etc. gezamenlijke producten van Broadcom en Vmware eenvoudiger beschikbaar te maken. “En ten derde, we willen onze producten makkelijker in het gebruik maken.”

Die laatste is geen eenvoudige opgave, gezien het complexe ecosysteem van Vmware, maar een mooie uitdaging. Eentje die Vmware ook wil oppakken met het toenemend gebruik van AI, een rode draad door het relaas van Raghuram en zijn collega’s. “Twee zaken staan centraal deze dagen: de cloud-reis en generative AI.”

Voortzetting

Als het gaat over de cloud, dan is dat vooral een voortzetting van de voorgaande jaren, een evolutie in het portfolio (zie ook de overige berichten over aankondigingen van Vmware tijdens Explore). “Een paar jaar geleden zijn we begonnen van het eenduidiger maken van de groeiende multi-cloud wereld met ons begrip cloud smart. Het terugdringen van de voor veel organisaties moeizame en kostbare last om uiteenlopende clouds te managen.”

Drie op de vier organisaties gebruikt inmiddels meerdere clouds: private, publiek, in de edge. Smart cloud is geen oplossing, maar een architectuuraanpak, met als centrale idee: laat de apps en vereisten bepalen waar een toepassing of workload hoort. Dat alles verbindt je met gemeenschappelijk beheer en security en zo bereik je de kern van een cloud smart in plaats van een cloud first aanpak.”

Modernisering, versnelling

En stelt Raghuram, de afgelopen jaren heeft Vmware al fors geïnvesteerd in het moderniseren en versnellen van deze cloud-smart aanpak. Dat resulteerde onder meer in samenwerkingen met partijen zoals Siemens Healthineers, naar eigen zeggen een van de grootste aanbieders van AI-gedreven oplossingen in de zorg. De cloud-smart aanpak heeft hier de afgelopen jaren volgens het bedrijf enorm geholpen bij het op grote schaal analyseren van diagnostische beelden, de data gebruiken voor patiëntuitkomsten en voor het verbeteren van de eigen AI-gebaseerde oplossingen.

Het is, zo stelt Siemens Healthineers, een uitdaging om de juiste data uit de juiste datapool naar de juiste oplossing te krijgen. Met behulp van AI is het mogelijk om alleen de learnings uit de data te halen en de rest te laten waar het is opgeslagen. De samenwerking met Vmware wordt hierin als een win-win gezien en, aan het einde van de dag, is het de mens die hiervan profiteert.

Cloud foundation

De Vmware cloud foundation die letterlijk de fundering vormt van de cloud smart-aanpak, heeft inmiddels een uitbreiding gekregen: Private AI. Dit platform moet ervoor zorgen dat organisaties die op de (generative) AI-trein willen springen, dit zonder problemen kunnen. Flexibel – dus elke vendor – en zonder het gevaar dat je straks overnieuw moet beginnen als regulering bepaalde zaken verbiedt of beperkt. Toch handig als je jaarlijks 4,4 biljoen dollar aan extra omzet verwacht met de democratisering van AI.

Lees ook de andere berichten over Vmware Explore over hun AI-plannen.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!