Witold Kepinski - 13 november 2023

HP belicht nieuwe 3D-printing innovaties

Tijdens Formnext, 's werelds grootste evenement op het gebied van additive manufacturing, toonde HP zijn betrokkenheid bij duurzame productie, waaronder nieuwe innovaties, materialen en tools, en uitgebreide softwaremogelijkheden om de reis van adoptie naar schaal voor polymeren en metalen 3D-printen te versnellen.

HP belicht nieuwe 3D-printing innovaties image

HP kondigt ook een nieuwe samenwerking aan met Materialise om het 3D-printen van volumes te stimuleren door HP's Multi Jet Fusion en Metal Jet technologie te integreren in het Materialise CO-AM softwareplatform. Deze integratie biedt geoptimaliseerd 3D-printopdrachtbeheer, real-time machinebewaking en datavoorbereiding, waardoor fabrikanten workflows kunnen creëren die de traceerbaarheid, kwaliteitscontrole en het machinegebruik verbeteren.

"HP blijft de grenzen van 3D-printen verleggen met nieuwe innovaties, uitgebreide mogelijkheden en een niet aflatende drive om onze partners en klanten te helpen bij het ontwikkelen en laten groeien van mogelijkheden voor duurzamere productie", aldus Savi Baveja, President of Personalization & 3D Printing en Chief Incubation Officer, HP Inc. "We zijn er trots op dat we industrieën in staat stellen om een groenere, flexibelere toekomst te creëren. Onze toewijding aan duurzaamheid vormt de kern van onze visie."

Toewijding aan duurzame productie

HP's toewijding aan duurzaamheid wordt onderstreept door een drie-pijler benadering die dit jaar te zien is op Formnext: het verminderen van de CO2-voetafdruk, circulariteit mogelijk maken en kennis delen voor meer impactvolle resultaten.

"We richten ons op drie kerngebieden binnen HP's 3D-printoplossingen, mogelijkheden en materialen om duurzamere productie te bevorderen", zegt François Minec, Global Head of 3D Polymers, HP Inc. "Van materialen met een hoge herbruikbaarheid om merken te helpen netto nul afval te verminderen en de koolstofvoetafdruk te minimaliseren tot het aanbieden van terugnameprogramma's en nieuwe tools om de carbon footprint te berekenen, we willen onze klanten helpen keuzes te maken die onze aarde en onze mensen helpen.”

Een opmerkelijk voorbeeld is HP's langdurige samenwerking met mobiliteitsleider BMW Group, die duurzame ontwerpen, materialen, productie en automatisering van toepassingen wil bevorderen met behulp van verschillende HP 3D-printoplossingen. Jens Ertel, Head of Additive Manufacturing bij BMW Group, benadrukt de gedeelde visie: "We evalueren elk onderdeel van ons productieproces en verbeteren onze activiteiten voortdurend om onze CO2-voetafdruk te minimaliseren. HP geeft prioriteit aan verantwoordelijkheid voor het milieu door CO2-arme materialen aan te bieden zonder extra kosten, waardoor het eenvoudig is om deze te implementeren."

De toepassing van HP Multi Jet Fusion technologie bij BMW Group heeft geleid tot snellere ontwikkeling, kortere doorlooptijden en een flexibele, kosteneffectieve aanpak van de productie. Om te voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen en tegelijkertijd kosten te besparen, gebruikt BMW Group de HP Jet Fusion 3D Automation Accessory. De oplossing is ontworpen om de stilstandtijd te minimaliseren, de arbeidskosten te verlagen die gepaard gaan met additive manufacturing en nieuwe mogelijkheden te creëren voor serieproductie. Ertel benadrukte: "Binnen ons werkmodel stelt HP's Automation Accessory ons in staat om de output te verdubbelen met dezelfde printer, wat handig is bij projecten met korte doorlooptijden. Met kostenbesparingen in 3D printen en nieuwe business cases zal de adoptie versnellen en de vraag naar 3D geprinte onderdelen groeien."

Andere HP hoogtepunten op het gebied van duurzaamheid zijn:

  • HP werkt samen met materiaalpartners aan de ontwikkeling van duurzamere materialen met een hoge herbruikbaarheid. Samen met Arkema ontwikkelt HP biogebaseerde materialen op basis van hernieuwbare ricinusolie en biomethaan om de carbon footprint verder te verkleinen. Met Evonik verdubbelt HP zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid door de ontwikkeling van de 3D PA12 met hoge herbruikbaarheid. Het materiaal wordt gemaakt met hernieuwbare energie tijdens de productie en kan de carbon footprint van het veelgebruikte PA12-materiaal met 49% verminderen zonder de eigenschappen ervan te veranderen.
  • HP klanten zoals Decathlon zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om hun duurzaamheidspraktijken te verbeteren en nemen actief deel aan het Arkema Take Back programma. Julien Guillen, Head of Additive Manufacturing bij Decathlon, verklaart: "Additive manufacturing, vooral met Multi Jet Fusion technologie, verlengt de levenscyclus van onze sportproducten, verbetert de duurzaamheid en upgradebaarheid en vermindert de milieu-impact van onze productieprocessen."
  • HP kondigt een baanbrekende Carbon Footprint Calculator tool aan, innovatieve software waarmee klanten de CO2-voetafdruk van specifieke geprinte onderdelen kunnen berekenen. Deze tool stelt industrieën in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over de milieu-impact van hun additive manufacturing praktijken.

Nieuwe innovaties en uitgebreide partnerschappen

HP presenteert ook nieuwe 3D-polymeren oplossingen, geavanceerde automatiseringsmogelijkheden, geïntegreerde softwareopties en 3D-metalen, waaronder:

  • Nieuwe innovaties in HP's uitgebreide portfolio van 3D-polymeren zijn de HP Jet Fusion 5600 Series en de HP Jet Fusion 5000 Solution. HP's nieuwe 5600 serie biedt een grotere herhaalbaarheid, betrouwbaarheid en maatwerk om de ontwikkelings- en validatiekosten te verlagen. Klanten als Prototal en Protolabs produceren al onderdelen met de nieuwe oplossing. De HP 5000 oplossing is ontworpen om de instapdrempel voor de toepassing van Multi Jet Fusion technologie te verlagen. Het is bedoeld voor nieuwe klanten die het productievolume willen beoordelen, maar ook voor R&D-organisaties en kleine bedrijven in de industrie of gezondheidszorg die momenteel de productie van eindproducten uitbesteden.
  • Samenwerking met Autodesk om Autodesk Fusion te bundelen met HP Multi Jet Fusion en Metal Jet printers om geïntegreerde ontwerp- en productieoplossingen te bieden.
  • Live demo's van HP's automatisering proof-of-concept met Siemens zijn nu beschikbaar voor bedrijven die de productie willen stroomlijnen, de efficiëntie willen verhogen en de uitvaltijd willen minimaliseren. Demo's worden geboekt in de DFactory in Barcelona, een centrum voor samenwerking tussen HP en partners en klanten op het gebied van R&D, applicatieontwikkeling en productiegebruikscases. 
  • HP blijft toonaangevend op het gebied van 3D-metalen en kondigt nieuwe samenwerkingen aan met Indo-MIM, Sandvik en Elnik, en aanvullende metaalmaterialen met vaste partner GKN Additive. 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!