Wouter Hoeffnagel - 15 november 2023

Prolific Puma biedt malafide linkverkorters aan

Prolific Puma is al minstens vier jaar actief zonder detectie door securityprofessionals. De threat actor is nu ontdekt op basis van DNS-technieken. Prolific Puma maakt domeinnamen aan met speciale algoritmes en gebruikt deze vervolgens om linkverkorters aan te bieden aan criminelen, zodat zij hun aanvallen ongedetecteerd kunnen uitvoeren.

Prolific Puma biedt malafide linkverkorters aan image

Dit meldt Infoblox, dat spreekt over de eerste dreiging in zijn soort. Prolific Puma is onderdeel van de aanvalsketen in de cybercrime economie, de op twee na grootste economie ter wereld – er gaat in 2023 naar schatting zo’n $8 biljoen in om. In minder dan een maand tijd heeft Prolific Puma recent duizenden domeinnamen geregistreerd, veel op het U.S. toplevel domein (usTLD), om phishing mails, fraude, malware en andere criminele praktijken te faciliteren.

Ontdekt via DNS-analyse

Voor zover bij Infoblox bekend, is dit de eerste keer dat zo’n grote malafide linkverkorter is ontdekt. Wat Prolific Puma zo opmerkelijk maakt, is dat deze dienst niet is ontdekt via malware of phishingsites, maar via DNS-analyse. Prolific Puma valt bovendien op omdat de dienst ruim 18 maanden kwaadaardige activiteiten kon faciliteren zonder enige detectie door de security-branche. Met een enorme verzameling domeinnamen zijn zij doorlopend in staat gebleken kwaadaardig verkeer te verspreiden en detectie te ontwijken.

Infoblox raadt beveiligingsteams dan ook aan om te evalueren of hun tooling in staat is Prolific Puma te bestrijden én Prolific Puma-tactieken op te nemen in hun security awareness-programma’s. Uit onderzoeksresultaten blijkt dat Prolific Puma-links voornamelijk via sms-berichten worden verspreid. Het blokkeren van Prolific Puma op DNS-lagen beschermt gebruikers tegen alle schadelijke inhoud die via deze links wordt verspreid. Bovendien wordt de aanvalsketen dan verstoord, en daarmee een gedeelte van de cybercrime economie.

Meer informatie over Prolific Puma is hier beschikbaar.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!