Wouter Hoeffnagel - 15 november 2023

Vier M&A-trends waarmee we komend jaar te maken krijgen

Gartner deelt de belangrijkste trends op het gebied van fusies en overnames (M&A) voor 2024. Het gaat onder meer het ontsluiten van technologische M&A-mogelijkheden te midden van macro-economische onzekerheid, het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om fusie- en overnameprocessen te verbeteren, het verwerven van op AI gebaseerde bedrijven en het navigeren door een steeds complexer wordende regelgevingsomgeving.

Vier M&A-trends waarmee we komend jaar te maken krijgen image

“De mondiale fusie- en overnameactiviteit zet zijn neerwaartse trend voort ten opzichte van de recordniveaus in 2021, een daling van 50% ten opzichte van de piek”, aldus Mark Carroll, VP Analyst bij Gartner. “Macro-economische en regulatorische uitdagingen versterken de trend, maar een hernieuwde focus op technologie, met name AI, biedt leidinggevenden de wind om volgend jaar opnieuw op grote schaal de M&A-markt te betreden.”

“M&A blijft een groeimotor voor de meeste ondernemingen, dus het succes van volgend jaar zal steeds meer afhangen van de manier waarop managers omgaan met deze markttrends”, aldus Chris Ganly, VP Team Manager bij Gartner. “Het realiseren van succes bij fusies en overnames betekent dat hun ondernemingen de komende jaren positioneren als marktleider.”

Trend 1: Macro-economische onzekerheid belemmert mogelijkheden voor fusies en overnames

Volgens Gartner blijft de macro-economische onzekerheid in 2024 bestaan, waarbij gemengde positieve en negatieve signalen de verwachtingen over de inflatie, de recessie, de werkgelegenheid, de kapitaalkosten en het ondernemers- en consumentenvertrouwen verstoren.

Voorheen dure startende technologiebedrijven hebben naar verwachting moeite om hun volgende investeringsronde binnen te halen en zullen op zoek gaan naar alternatieven, waaronder overname door strategische kopers. Gartner adviseert goed gekapitaliseerde organisaties hiervan te profiteren door overnames na te streven van kleinere technologiegerichte bedrijven met lagere waarderingen en minder toegang tot financiering dan normaal gesproken beschikbaar zou zijn in betere economische omstandigheden.

Trend 2: AI-gebruik verbetert het fusie- en overnameproces

Gartner verwacht dat het gebruik van AI een diepgaande impact gaat hebben op het verbeteren van de snelheid, efficiëntie en algehele prestaties van fusie- en overnameprocessen. Steeds meer details over hoe en waar AI wordt gebruikt zijn beschikbaar voor het identificeren identificeren van wat op dit moment praktisch is versus mogelijkheden op de lange termijn.

Gartner raadt aan om AI eerst toe te passen binnen interne fusie- en overnameprocessen door het ontwikkelen en testen van diverse gebruiksscenario’s. In het bijzonder is contractanalyse een impactvolle toepassing voor het gebruik van AI op dit moment om activiteiten te verbeteren die verband houden met onderhandelingen over intentieverklaringen (LOI), contract due diligence, definitieve overeenkomsten en TSA-onderhandelingen, en contractverlengingen en -integratie.

Trend 3: AI-strategie vereist nieuwe benaderingen voor het verwerven van op AI gebaseerde bedrijven

Hoewel fusies en overnames van op AI gebaseerde bedrijven nog geen trend zijn voor ondernemingen, verwacht Gartner dat de focus van ondernemingen op deze technologie gaat leiden tot een golf van overname- en fusieactiviteiten in 2024. Volgens de Gartner CEO en Senior Business Executive Survey uit 2023 werd AI geïdentificeerd als de één van de meest ontwrichtende technologie die van invloed is op industrieën.

Gartner adviseert dat de overname van AI-bedrijven voorop moet staan in alle bedrijfsstrategieën in 2024. Degenen die niet over de vaardigheden of tijdshorizon beschikken om zelf capaciteiten op te bouwen, kunnen fusies en overnames gebruiken om toegang te krijgen tot de technologie.

Trend 4: Toegenomen toezicht belemmert grote fusies en overnames

Het toezicht op fusies en overnames door toezichthouders, vooral om concurrentiebeperkende en nationale veiligheidsredenen, neemt toe en blijft volgens Gartner een belangrijke factor die grote fusies en overnames in 2024 in de weg staat. Deze trend vergroot echter de aantrekkingskracht van het uitvoeren van een groot aantal kleinere, meer sector-gediversifieerde fusies en overnames, wat in deze omgeving een concurrentievoordeel kan creëren.

“Een scherper toezicht door de toezichthouders, wat een huiveringwekkend effect kan hebben op grote fusies en overnames, kan ook een concurrentiemogelijkheid creëren voor bedrijven die het best gepositioneerd zijn om een groter aantal kleinere deals te sluiten”, aldus Ganly. “Voor degenen die zich richten op grotere deals is het belangrijk om volgend jaar een proactievere aanpak te hanteren bij de toezichthouders.”

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in het rapport ‘Top Trends in M&A for 2024’.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!