Redactie - 18 november 2023

Microsoft draait Bing-integratie in EU terug met oog op DMA

Microsoft draait zijn Bing-integratie in de Europese Unie (EU) terug. Ook geeft het bedrijf voortaan de mogelijkheid om de Edge browser te verwijderen van Windows. Microsoft lijkt hiermee tegemoet te komen aan de Europese Digital Markets Act (DMA).

Microsoft draait Bing-integratie in EU terug met oog op DMA image

Microsoft kondigt de aanpassingen aan in een blog. De wijzigingen betekenen dat Europese gebruikers van Windows 11 binnenkort de standaard Bing zoekmachine kunnen uitzetten en hun eigen zoekmachines kunnen toevoegen (als die er zijn) aan de Windows Search interface. Zij moeten ook in staat zijn om de Microsoft Edge browser van hun toestel te verwijderen.

Poortwachters

Met de mogelijkheden probeert Microsoft tegemoet te komen aan de DMA, de nieuwe strenge regelgeving van de Europese Commissie voor techgiganten. De DMA treedt in maart 2024 in werking. Microsoft is geclassificeerd als een van de ‘poortwachters’ of beheerders van grote platformen. Het bedrijf moet daarom vanaf maart aan enkele voorwaarden voldoen voor interoperabiliteit en concurrentie. In de praktijk moeten poortwachters hun gebruikers keuzeschermen geven voor belangrijke diensten zoals search, digitale assistenten en meer.

Naast Edge en Search kan je voortaan in Windows 11 ook de Camera kunnen verwijderen (en eventueel vervangen), de Cortana assistent, en de beeldenbank Photos. De aanpassingen gelden voor gebruikers die zich in de Europese Economische Ruimte bevinden, dat zijn de leden van de EU, plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Ze worden momenteel getest in de Release Preview, versie 23H2.

In samenwerking met Data News

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!