Redactie - 17 november 2023

Web Summit 2023 bepreekt ontwikkelingen rond klimaat, zorg en social media

AI als redder van de planeet, psychedelica dat onze gezondheid kan ondersteunen en complottheorieën die samenlevingen kunnen vernietigen. Dit alles en meer werd op de laatste dag van het Web Summit 2023 event in Lissabon besproken waar ruim 70.000 deelnemers samenkwamen.

Web Summit 2023 bepreekt ontwikkelingen rond klimaat, zorg en social media image

Zullen AI machines de planeet redden?

Melanie Nakagawa, Chief Sustainability Officer van Microsoft, bood een visie op de nabije toekomst waarin AI ons zou kunnen helpen de klimaatcrisis op te lossen. Je zou je redelijkerwijs kunnen afvragen hoe, aangezien de rekenkracht die nodig is voor uitgebreide AI nu al een extreme druk uitoefent op emissieproducerende elektriciteitsnetwerken.

Melanie Nakagawa was de eerste die erkende dat dit een probleem is, door te stellen dat “de AI van de volgende generatie gepaard gaat met een grotere vraag naar hulpbronnen, en dat koolstofvrije elektriciteit en efficiëntie een betekenisvolle invloed zullen hebben op de vraag naar die uitstoot”.

Maar volgens Melanie “heeft AI de kracht om enorme mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid te ontsluiten”. De Chief Sustainability Officer schetste een aantal recente voorbeelden die we de afgelopen maanden tijdens een demo in Londen hebben gezien, waaronder AI-aangedreven audiotechnologie die het gemeentelijk waterverlies en de verspilling enorm kan verminderen, en een AI-oplossing voor het verminderen van stroomverlies in elektriciteitsnetwerken, wat betekent dat meer met minder geproduceerd kan worden.

Dit zijn je hersenen die aan de drugs zijn

Psychedelica beleven een enorm moment in de geneeskunde. En hoewel er nog steeds scepticisme bestaat over de voordelen ervan, neemt de steun voor medicamenteuze therapie gestaag toe.

Dat zegt Ekaterina Malievskaia, mede-oprichter van Compass Pathways, een biotechbedrijf dat zich richt op de toegang van patiënten tot innovatieve technologie in de geestelijke gezondheidszorg: “De perceptie van psychedelica is veranderd met de introductie van fMRI’s en technologie. We kunnen de neurofysiologische processen daadwerkelijk zien en wat er in de hersenen gebeurt, dus het is niet een soort onuitsprekelijke voodoo-ervaring.”

Maar het is niet alleen het gebruik van deze medicijnen dat de levens van patiënten heeft verbeterd – het is de combinatie van medicijngebruik en gesprekstherapie.

“Klinische onderzoeken met MDMA hebben aangetoond dat MDMA lang niet hetzelfde effect heeft op PTSS als het zonder de therapie als geneesmiddel wordt ingenomen”, zegt Sherry Rais, medeoprichter en CEO van Enthea, een gezondheidszorgbedrijf dat psychedelische therapieën aanbiedt. als voordelen op de werkplek.

“De therapie die plaatsvindt na [inname van medicijnen] is cruciaal voor die genezing en voor het versterken van de lessen.

De resultaten van deze medicamenteuze therapiesessies waren zo overweldigend positief dat Enthea “een vermindering van PTSS-symptomen met 86 procent heeft gezien na een kuur met ketaminetherapie”, aldus Sherry.

QAnon: De andere pandemie

Journalist en auteur James Ball scheen een licht op de donkere uithoeken van het internet, met inzichten in het QAnon-fenomeen. Een gedecentraliseerd systeem van complottheorieën, waarvan vele draaien rond een messiaanse toewijding aan Donald Trump, Q vormt volgens James een tweede pandemie.

Terwijl hij beweerde dat QAnon “dom” en “heel dom” is, zei James dat “niemand zou moeten denken dat ze te slim zijn om niet voor een complottheorie te trappen … en QAnon traint je om jezelf te radicaliseren”.

De kracht ervan ligt in het feit dat het geen leider heeft en lijdt aan het ‘tall poppy-syndroom’, waarbij elke opkomende leider of dominante figuur wordt teruggebracht tot zijn omvang, terwijl het ook aanpasbaar is als ‘de complottheorie die alle andere complottheorieën heeft opgegeten.”

Volgens James mag het niet worden onderschat als een marginale complottheorie, aangezien “het zeer stevig verankerd is in de Amerikaanse Republikeinse basis”. Wellicht nog opmerkelijker is dat het zelfs nu al diep is geïnfiltreerd in de echelons van de Britse regerende Conservatieve Partij.

“Je zult zelfs een relatief reguliere regering dingen zien zeggen die behoorlijk aan QAnon grenzen”, zei James. “De Conservatieve partij, die in Groot-Brittannië in de regering zit, flirt met een tamelijk schaamteloze samenzwering die helemaal nergens op slaat – en ik denk ook niet dat het voor hen werkt. Op hun jaarlijkse partijconferentie hebben ze veel aandacht besteed aan het verbieden van zogenaamde '15-minutensteden' die je ervan weerhouden het gebied waar je woont te verlaten. Wat niemand heeft voorgesteld. En zij zijn ook de regering – zij zouden de sinistere macht erachter zijn.”

Volgens James gaat QAnon niet snel weg, en degenen die niets over de groep weten, zullen er binnenkort meer achter komen dan ze zouden willen.

Sociale media met een doel

Toxiciteit en polarisatie zijn al jaren een kenmerk van veel sociale mediaplatforms, ondanks meerdere onthullingen, schandalen en beloften van verandering. Maar een nieuwe startup wil de manier waarop we over sociale media denken veranderen door vanaf de basis betekenisvolle inhoud te bouwen.

"Hoezeer ik ook van sociale media houd, ik had echt het gevoel dat er iets ontbrak: het voedende aspect", zegt Kelly Rutherford, acteur en investeerder in social media startup Whyzzer (uitgesproken als 'wijzer'). Het bedrijf promoot onderwijs in zijn socialemediagemeenschap van mensen die graag van elkaar willen leren en elkaar iets willen leren – maar “niet op een saaie manier”, aldus oprichter en CEO Benjamin Buthmann.

Zowel Kelly als Benjamin geloven dat Whyzzer de nieuwe trend op sociale media kan vastleggen: de verveling van mensen met de oude verdeeldheid. “We zijn voorbij de snelle oplossingen,” zei Kelly, terwijl Benjamin eraan toevoegde dat “de oprichters en bedrijven die groeien doelgerichte inhoud hebben. Geen puur entertainment, maar iets met inzicht.”

Ongetwijfeld zou iedereen baat hebben bij sociale media waarop gebruikers leren van iets te houden in plaats van iets te haten.

Inspira wint PITCH 2023

Inspira is uitgeroepen tot winnaar van PITCH en versloeg meer dan 100 concurrerende bedrijven om de Web Summit startup-prijs binnen te halen.

Tijdens de finale, die op dag 3 van het evenement op de centrale podium van Web Summit werd gehouden, werd het in Brazilië gevestigde juridische softwarebedrijf tot winnaar van 2023 gekroond. Cognimate, een gezondheidszorgstartup uit Cyprus, en Kinderpedia, een bedrijf in kinderopvangoplossingen uit Roemenië, eindigden als tweede.

Inspira heeft tot doel de juridische markt te ontwrichten door het gebruik van technologie, waardoor juridische informatie wordt gedemocratiseerd om deze voor iedereen toegankelijker te maken.

Henrique Ferreira, mede-oprichter van Inspira, kwam helemaal uit São Paulo voor de wedstrijd en prees de “spectaculaire gebeurtenis” en beweerde dat de overwinning enorm is voor zijn bedrijfsplannen.

Nadat hij eerder als deelnemer aan de Web Summit had deelgenomen, keerde Henrique dit jaar terug als ALPHA-startup met zijn drie medeoprichters. “Het is niet in woorden uit te drukken”, zei Henrique. “Als je mensen ziet schreeuwen en schreeuwen, dan zijn het mijn medeoprichters.”

“We hebben een enorme groei van het juridische ecosysteem gezien op het gebied van investeringen”, zegt Henrique. “En voor ons is het feit dat we hier zijn een droom die uitkomt. Lissabon is belangrijk. Als je aan de zakelijke kant denkt, is het een manier om een ​​andere markt te betreden. Als we uitbreiden, is Lissabon de kortste vlucht.”

De aarde schoner achterlaten dan je hem aantrof

De klimaatcrisis is een van de meest urgente problemen waarmee we worden geconfronteerd. En hoewel voortschrijdende technologieën vaak schadelijk zijn voor het milieu, kan nieuwe technologie wel eens de enige manier zijn om onze oceanen schoon te maken en op zijn beurt onze stervende planeet te redden.

“We moeten investeren in oplossingen die ons helpen de uitputting van de hulpbronnen van de oceaan te stoppen. Elke technologie die ons helpt [minder oceanische wezens] te vangen, zal minder vervuilen”, aldus Climate VC Stephan Morais.

Filmmaker Craig Leeson gelooft dat het zuiveren van de oceaan cruciaal is om de milieuvervuiling aan te pakken en onze eigen gezondheid te beschermen.

“Wij staan ​​bovenaan de voedselketen. Dus als we de oceaan vervuilen, heeft dat uiteindelijk niet alleen gevolgen voor andere soorten, maar ook voor ons. En we weten dat dit ons zal bijten in de vorm van kanker, diabetes, hormonale verstoringen en problemen met de hormoonhuishouding”, aldus Craig.

Zorg ervoor dat u Web Summit 2024 niet mist. Registreer u vandaag nog voor uw ticket.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!