Wouter Hoeffnagel - 20 november 2023

Apple en ByteDance naar rechter vanwege DMA-classificering als poortwachter

Apple en ByteDance stappen naar de rechter vanwege de classificering als poortwachter onder de Digital Markets Act die zij door de Europese Commissie opgelegd hebben gekregen. De partijen zijn het niet eens met deze classificering.

Apple en ByteDance naar rechter vanwege DMA-classificering als poortwachter image

Wie als poortwachter onder de DMA is aangemerkt, moet aan strengere regels voldoen. Onder meer wat betreft interoperabiliteit met diensten van derde partijen. De DMA moet de concurrentie op de markt bewaken en versterken.

Poortwachters

Eerder maakte de Europese Commissie bekend welke partijen het als poortwachter ziet. Het gaat hierbij om partijen die dusdanig groot en machtig zijn dat zij ook voor diensten van derden als 'poortwachter' fungeren. Het gaat onder meer om Apple en ByteDance.

Deze partijen kunnen zich echter niet vinden in het oordeel van de Europese Commissie. Apple is volgens Reuters van mening dat zijn App Store en iMessage-platform geen poortwachters zijn. Ook ByteDance stapt naar de rechter in een poging de classificering te laten terugdraaien. TikTok meldde eerder al zich niet te zien als poortwachter, maar juist als uitdager van gevestigde platformnbedrijven.

Ook Meta start juridisch proces

Eerder stapte ook Meta al naar de rechter. Meta stelt dat Messenger en Facebook Marketplace geen losse diensten zijn, maar onderdeel van Facebook. De platforms zijn door de Europese Commissie echter als losse poortwachter geïdentificeerd.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!