Johan van Leeuwen - 21 november 2023

Commvault slaat met belangrijke lancering nieuwe weg in

‘A new era of cyber resilience’ stond er groot op meerdere banners. Tijdens de Benelux-editie van het cyber-resilience-event ‘Shift’ van Commvault, was aan alles te merken dat de leverancier iets belangrijks te melden had. Gedurende de dag vielen meer grote woorden, zoals ‘amazing news’, ‘the reintroduction of Commvault’ en ‘monumental shift’. Rajiv Kottomtharayil (rechts op de foto), Chief Product Officer, sprak zelfs over de grootste lancering in de 26 jaar dat hij bij Commvault werkt.

Commvault slaat met belangrijke lancering nieuwe weg in image

Commvault had de organisatie van het event groots aangepakt. Een danseres en een muzikant verwelkomden iedereen bij de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek, een originele en mooie locatie. Meerdere internationale directieleden van Commvault waren ervoor naar Brabant gekomen. Er stonden ook bekende sprekers van buiten Commvault op het programma, zoals Pieter Cobelens (oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, tegenwoordig vooral bekend van Vandaag Inside), Martijn Hoogesteger (Head of Cybersecurity Benelux van S-RM, bekend van het televisieprogramma Hunted) en Tim Goditiabois (Vlaams comedian).

Lancering

Het belangrijkste van de dag was zonder enige twijfel de lancering van Commvault Cloud. Daarmee worden alle SaaS- en softwareoplossingen van Commvault binnen één platform verenigd. Het wordt ondersteund door Metallic AI en is volgens Commvault een zeer belangrijke stap in de bestrijding van ransomware. De oplossing sluit helemaal aan bij het huidige hybride cloud-tijdperk. De lancering is in strategisch opzicht erg belangrijk voor Commvault. Dat het event de naam ‘Shift’ had, was niet voor niets: Commvault verlegt zijn focus van databescherming en datamanagement naar volledige cyber resilience.

Na een korte introductie door presentatrice Anne-Marie Fokkens en Bart Tournier (Sales Director Benelux bij Commvault), mocht Richard Gadd (links op de foto), de kersverse Senior Vice President EMEA en India, het event echt aftrappen. Hij begon over de dreiging van ransomware. “Je moet anders denken en er gewoon vanuit gaan dat je aangevallen wordt.” Cyber resilience is dan cruciaal, zo zei hij. Weerbaar zijn kan alleen als security en recovery goed met elkaar wordt geïntegreerd. Die aanpak moet volledig cloud-based zijn, met ondersteuning van kunstmatige intelligentie.

Daarmee bouwde hij op naar de lancering van Commvault Cloud, ‘powered by Metallic AI’. “Het is een platform dat de behoefte van het hybride bedrijf beantwoordt”, aldus Gadd. “Alles wat we de afgelopen vier jaar hebben geleerd komt hierin samen. Het is echt een radicaal nieuwe architectuur. Dit biedt de cyber resilience die je als bedrijf nodig hebt om de kans op ransomware-aanvallen flink te verminderen.”

Functionaliteiten

Rajiv Kottomtharayil, de Chief Product Officer, ging vervolgens dieper in op de functionaliteiten van Commvault Cloud. “Het is een platform dat SaaS en on premise beschermt via een ‘single pane of glass’”, zo gaf hij aan. De architectuur bestaat uit drie componenten: control, data en storage. Dat het data- en het storage-deel los van elkaar staan is belangrijk, zei Kottomtharayil. “Een sleutel bewaar je ook niet vlak bij een kluis. Het zorgt er ook voor dat er storage-agnostische databescherming kan worden geboden. De gekozen architectuur maakt het onder meer makkelijk om van on premise naar de cloud over te schakelen, maar ook andersom. Of van de ene cloud naar de andere.”

Tijdens een demo zoomde Kottomtharayil met collega Jason Gerrard in op de verschillende onderdelen van Commvault Cloud. Er werd getoond hoe Advanced Threat Prediction werkt. Met de hulp van AI kunnen gebruikers heel makkelijk zien welke belangrijke dreigingen er zijn. Daarna werd ‘Arlie’ getoond: een AI-copiloot bij wie gebruikers terecht kunnen met vragen en verzoeken, waarna een antwoord in eenvoudige bewoordingen volgt.

Ze stonden vervolgens stil bij Cleanroom Recovery, volgens Kottomtharayil misschien wel het belangrijkste onderdeel van het platform. Daarmee kunnen gebruikers hun gegevens op elk gewenst moment betrouwbaar, snel en probleemloos herstellen naar een cleanroom in de cloud. Dat is vooral handig voor bedrijven die hun incidentrespons regelmatig willen testen. Ook Cloudburst Recovery werd gedemonstreerd. Daarmee kunnen gebruikers data met behulp van infrastructure-as-code geautomatiseerd, snel en soepel herstellen naar elke locatie. Kottomtharayil sloot zijn presentatie af met de veelzeggende uitspraak dat Commvault Cloud de grootste lancering is in de 26 jaar tijd dat hij bij het bedrijf werkt.

Innovatie

Na hun presentaties namen Gadd en Kottomtharayil de tijd voor een interview. Kottomtharayil kwam terug op zijn afsluitende statement. “Ik loop al een tijdje rond bij dit bedrijf. We hebben niet eerder zoveel innovatie in zo’n korte tijd gedaan. En dan ook nog eens innovatie die volledig aansluit op waar de markt vandaag de dag behoefte aan heeft.”

“We zorgen hiermee voor detectie, bescherming en herstel”, vervolgde hij. In de strijd tegen ransomware is het volgens Kottomtharayil heel belangrijk dat gebruikers de waarschuwingen van bestaande securityoplossingen op een duidelijke en snelle manier binnenkrijgen. “Eén van de uitdagingen waar onze klanten mee worstelden is dat de waarschuwingen bij het SecOps-team binnenkwamen. Er ontstond kostbare vertraging tussen het SecOps-team en het backup-team. Wij nemen die vertraging weg. Daarnaast is het belangrijk dat je, na het herkennen van een dreiging, een backup doet met schone bestanden.”

Alle functionaliteiten die zijn aangekondigd zitten in het product dat op 15 december live gaat, vertelt Kottomtharayil. “De software-gebruikers kunnen vanaf die dag zelf beslissen wanneer ze upgraden en de gebruikers van ons SaaS-platform hebben vanaf 7 januari de beschikking over deze functionaliteiten.”

De doelgroep reageert enthousiast, merkt hij. “Mensen beginnen meestal als eerste over Cleanroom Recovery. Dat spreekt tot de verbeelding. We krijgen heel veel recovery-verzoeken van klanten na een ransomware-aanval. Dat kunnen ze nu makkelijk zelf doen. De techniek hadden we al, maar we hebben alles geautomatiseerd waardoor het nu veel eenvoudiger en sneller is geworden.”

Partners

Voor partners is de aankondiging ook zeer interessant, legt Gadd uit. “Ik heb de afgelopen tijd meerdere belangrijke partners gesproken en zij zijn stuk voor stuk enorm enthousiast. Ze zien echt in dat we hiermee de concurrentie hebben ingehaald. Het is extra interessant voor partners omdat wij bij Commvault de recovery-dienst niet verzorgen. Daar komt hun klantkennis goed van pas. Zo kunnen ze hiermee enorm veel waarde toevoegen.”

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!