Redactie - 22 november 2023

Chipsoft kan ACM marktverkenning informatiesystemen ziekenhuiszorg niet tegenhouden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft door KPMG een onderzoek laten uitvoeren naar de markt voor informatiesystemen en gegevensuitwisseling in de ziekenhuiszorg (ZIS/EPD-systemen). De ACM besloot tot openbaarmaking van het onderzoeksrapport (marktverkenning). Chipsoft, één van de aanbieders van de systemen, is het niet eens met openbaarmaking en spande een procedure aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.

Chipsoft kan ACM marktverkenning informatiesystemen ziekenhuiszorg niet tegenhouden image

Het CBb beslist in hoger beroep definitief dat de marktverkenning openbaar mag worden gemaakt, nadat deze op vier punten is aangevuld met de reactie van Chipsoft.

Het CBb is het met de ACM eens dat openbaarmaking van de marktverkenning nuttig en nodig is uit een oogpunt van voorlichting en transparantie. De ACM mocht dit belang zwaarder laten wegen dan het belang van Chipsoft om af te zien van openbaarmaking vanwege reputatieschade. Wat betreft vier punten in de marktverkenning vindt het CBb dat de door de ACM gemaakte belangenafweging tekortschoot. Op die punten moet de visie van Chipsoft voor een evenwichtig beeld achter de onderzoeksbevindingen van KPMG worden opgenomen.

Eerder besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam dat het openbaar-makingsbesluit van de ACM ongewijzigd in stand kon blijven. Deze beslissing is nu van tafel.

Met de uitspraak van het CBb eindigt ook de voorlopige voorziening van de voorzieningenrechter van het CBb van 22 maart 2022 (ECLI:NL:CBB:2022:133). Deze voorziening hield in dat de ACM voorlopig alleen de ‘Managementsamenvatting’ en de ‘Executive Summary’ openbaar mocht maken.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via deze link te raadplegen. Bij verschil tussen dit bericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!