Redactie - 24 november 2023

Britten laten Amerikaans spy tech-bedrijf Palantir gezondsdata beheren

Het Amerikaanse Palantir, vooral bekend als maker van spionagesoftware voor overheidsdiensten, gaat de data van de Britse National Health Service (NHS) beheren. Dit doet het bedrijf de komende vijf jaar in samenwerking met Accenture en PwC.

Britten laten Amerikaans spy tech-bedrijf Palantir gezondsdata beheren image

De partijen zijn ingeschakeld voor het beheer van het nieuwe ‘Federated Data Platform’ van de NHS. Palantir kreeg het contract toegewezen, dat nog eens met twee jaar kan worden verlengd tot maximaal zeven jaar. Met het contract is 330 tot 480 miljoen pond gemoeid (afhankelijk van de duurtijd), omgerekend zo’n 380 tot 550 miljoen euro.

Data van nagenoeg iedere Brit

De NHS is de Britse genationaliseerde gezondheidszorg, en de data in het platform betreft dus zowat elke Brit. Palantir maakt een dataplaform dat verschillende gegevensstromen samenbrengt. Het is de bedoeling individuele zorginstellingen via een platform met elkaar te laten integreren en zo eenvoudiger patiëntgegevens te laten uitwisselen.

De toewijzing van het contract is echter controversieel. Palantir verkoopt zijn software namelijk vooral aan veiligheidsdiensten. Het heeft bijvoorbeeld een groot contract met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dokters en experts vrezen dat de privacy van de Britten mogelijk in het gedrang komt.

NHS England zegt dat bedrijven die de software voor de FDP leveren zelf geen toegang tot de data zullen krijgen, zonder dat de NHS hiervoor zelf uitdrukkelijke toestemming geeft

COVID-19 pandemie

Het Amerikaanse bedrijf kreeg voet aan de grond bij de Britse overheid in de begindagen van de coronapandemie. Het bood toen technologie aan om datastromen te beheren voor 1 pond. Daaruit volgden meerdere contracten, voor 1 miljoen pond, 23 miljoen pond en 60 miljoen pond, telkens zonder dat er concurrenten voor die contracten waren. Voor dit erg grote contract waren er wel andere gegadigden, waaronder het Britse Quantexa in samenwerking met IBM.

Het helpt de controverse overigens niet dat Palantir is opgericht door en onder beheer staat van de excentrieke miljardair Peter Thiel. De man is vooral bekend voor zijn steun aan Donald Trump en zijn soms bijzonder libertarische visies op de maatschappij. Begin dit jaar liet hij zich in het Verenigd Koninkrijk dan weer bijzonder kritisch uit over de NHS, die gratis is voor burgers. Volgens Thiel kan die beter gewoon afgeschaft worden, omdat ze ‘mensen ziek maakt’, zo zei hij in een debat in januari.

In samenwerking met Data News

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!