Wouter Hoeffnagel - 24 november 2023

'Netwerk NXP was ruim twee jaar lang gehackt'

Een aan China-gelieerde hackersgroep had ruim twee jaar lang ongemerkt toegang tot het netwerk van het Nederlandse NXP. Hier wisten de aanvallers onder meer toegang te verkrijgen tot mailboxen en chipontwerpen van de Nederlandse chipfabrikant.

'Netwerk NXP was ruim twee jaar lang gehackt' image

Dit blijkt uit onderzoek van NRC. De aanvallers wisten het netwerk van NXP eind 2017 binnen te dringen via accounts van medewerkers. Inloggegevens die de aanvallers in handen wisten te krijgen zijn buitgemaakt bij andere cyberaanvallen. Het lijkt hierbij dan ook te gaan om hergebruikte inloggegevens.

Pas in voorjaar van 2020 ontdekt

De aanval zou het werk zijn van Chimera, een aanvalsgroep die banden onderhoudt met de Chinese overheid. Eenmaal binnen wisten zij hun toegang uit te breiden naar beveiligde servers. De aanwezigheid van de cybercriminelen werd pas in het voorjaar van 2020 ontdekt, waarna maatregelen zijn genomen en hen de toegang is ontzegd.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT maakte eerder al melding van een tweetal zeer geavanceerde cyberaanvallen. Doelwit waren twee partijen die Fox-IT toen niet bij naam noemde: een luchtvaartmaatschappij dat later Transavia bleek te zijn en een 'Europees bedrijf in de halfgeleidersector'. Deze laatste partij is volgens meerdere bronnen van NRC dus NXP.

Meer informatie over de aanval is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!