Wouter Hoeffnagel - 27 november 2023

'Nvidia stelt lancering van nieuwe AI-chip op Chinese markt uit'

Nvidia stelt de lancering van zijn nieuwe AI-chip op de Chinese markt die voldoet aan Amerikaanse exportbeperkingen uit. Het gaat naar verluid op de H20-chip, de meest krachtige van een drietal chips die Nvidia eerder specifiek met het oog op deze exportbeperkingen introduceerde.

'Nvidia stelt lancering van nieuwe AI-chip op Chinese markt uit' image

Dit meldt Reuters op basis van een tweetal bronnen. Nvidia moet waarschijnlijk bestellingen van geavanceerde AI-chips vanuit Chinese klanten ter waarde van 5 miljard dollar annuleren met het oog op Amerikaanse exportbeperkingen. Om Chinese klanten toch te kunnen blijven bedienen ontwikkelde het bedrijf een drietal chips die specifiek gericht zijn op de Chinese markt. Het ontwerp van de chips is hierbij afgestemd op de door de VS ingestelde exportbeperkingen tegen China.

Marktaandeel beschermen

Met de stap lijkt Nvidia zijn marktaandeel op de Chinese markt te willen beschermen. Het is echter de vraag of dit lukt; de chips zijn ontworpen om tot en met het eerste kwartaal van 2024 aan de Amerikaanse exportbeperkingen te voldoen. Indien de introductie te veel vertraging oploopt kunnen deze beperkingen het ontwerp van de chips inhalen. Het stelt de lancering van de chips volgens de bronnen van Reuters nu uit tot Q1 2024.

De vertraging lijkt alleen de meest krachtige chip - de H20 - te treffen. Een van de andere twee AI-chips - de L20 - wordt hierdoor niet geraakt. De bronnen delen geen informatie over de levering van de L2-chip, de derde AI=-chip die Nvidia voor de Chinese markt ontwierp.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!