Wouter Hoeffnagel - 28 november 2023

Amerikaanse staten: 'Meta verzamelt data van te jonge gebruikers'

Meta treedt onvoldoende op tegen Instagram-accounts van gebruikers jonger dan dertien jaar, ondanks dat zij volgens het officiële beleid van het bedrijf door hun leeftijd geen account mogen aanmaken. Het bedrijf verzamelt volgens een aanklacht ingediend door tientallen Amerikaanse staten data van deze gebruikers.

Amerikaanse staten: 'Meta verzamelt data van te jonge gebruikers' image

Dit meldt The New York Times, dat de aanklacht inzag. Meta zou sinds 2019 meer dan 1,1 miljoen meldingen hebben ontvangen gerelateerd aan Instagram-gebruikers die jonger zijn dan 13 jaar, en daarom volgens het officiële beleid van Meta te jong zijn om over een Instagram-account te beschikken. Het bedrijf zou in de praktijk echter slechts tegen een fractie van deze accounts daadwerkelijk actie hebben ondernomen.

'Meta schendt Amerikaanse wetgeving'

In de aanklacht beschuldigen tientallen Amerikaanse staten Meta van het schenden van de Children’s Online Privacy Protection Act, gericht op de bescherming van online privacy van kinderen. Het bedrijf zou bewust hebben geprobeerd het aantal Instagram-gebruikers onder de dertien jaar stil te houden, ondanks dat het hiervan intern op de hoogte was. Ook zou Meta gericht op zoek zijn geweest naar data van deze groep jonge gebruikers. Het weren van jongeren onder de dertien jaar en de leeftijdsverificatiesystemen die Meta gebruikt op Instagram waren volgens de aanklacht dan ook geen prioriteit voor het social media-bedrijf.

Meta ontkent de aantijgingen. In een reactie aan The New York Times meldt het bedrijf van Mark Zuckerberg dat het zich juist al jarenlang inzet voor het veiliger maken van online-ervaringen en aanpassen van deze experience op basis van de leeftijd van gebruikers. Daarnaast verwijst het bedrijf naar zijn gebruikersvoorwaarden, waarin expliciet staat dat gebruikers onder de dertien jaar geen account op Instagram mogen aanmaken.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!