Wouter Hoeffnagel - 27 november 2023

Alleen nog goedgekeurd apps toegestaan op smartphones Rijksambtenaren

Ambtenaren van de rijksoverheid kunnen op korte termijn alleen nog applicaties op hun zakelijke mobiele telefoon gebruiken die vooraf zijn goedgekeurd en door hun werkgever worden beheerd. Dit moet de veiligheid van de mobiele apparaten naar een hoger niveau tillen.

Alleen nog goedgekeurd apps toegestaan op smartphones Rijksambtenaren image

Dit meldt demissionair staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de aanscherping van de regels zijn Kamervragen, waarna in maart een beleidslijn is uiteengezet. Hierbij is ervoor gekozen om in te zetten op zogeheten 'managed apparaten'. Dit betekent in de praktijk dat alleen nog vooraf toegestane zakelijke applicaties op de zakelijke mobiele apparaten van ambtenaren gebruikt kunnen worden.

Twee stappen

Het traject bestaat uit twee stappen. De eerste stap is al uitgevoerd en bestaat uit het aan ambtenaren in dienst van de Rijksoverheid te ontraden om apps van bedrijven uit 'landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland en/of Nederlandse belangen' geïnstalleerd te hebben of te gebruiken op hun zakelijke mobiele apparaten. Uit een steekproef blijkt volgens Van Huffelen dat ambtenaren hieraan gehoor hebben gegeven.

Stap twee bestaat uit het verwerven van een projectleider die Rijksbreed het toewerken naar de eerder genoemde managed apparaten coördineert. Deze projectleider werkt hierbij samen met de Chief

Information Officers (CIO), de Chief Technology Officers (CTO), de Chief Information Security Officers (CISO) en diverse uitvoeringsorganisaties van het Rijk. Op dit moment wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor het ontwikkelen en implementeren van deze managed apparaten. Dit plan van aanpak moet in december klaar zijn.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!