Witold Kepinski - 30 november 2023

Cradle haalt 24 miljoen dollar op en tekent partnerschappen

Cradle, de biotech-startup die generatieve AI gebruikt om wetenschappers te helpen bij het ontwerpen en engineeren van eiwitten, kondigt aan dat het 24 miljoen dollar heeft opgehaald aan Series A-financiering, geleid door Index Ventures met deelname van Kindred Capital.

Cradle haalt 24 miljoen dollar op en tekent partnerschappen image

Andere investeerders namen ook deel aan de ronde, waaronder Chris Gibson, medeoprichter en CEO van Recursion en Tom Glocer, voormalig CEO van Thomson Reuters en hoofddirecteur van Merck. Met de financiering van vandaag komt het totaal dat Cradle tot nu toe heeft opgehaald op 33 miljoen dollar.

Sinds Cradle in 2022 de stealth-technologie verliet, heeft het een sterke vraag gezien naar zijn AI-technologie voor biologie en heeft het de effectiviteit van zijn platform aangetoond bij het aanzienlijk verminderen van de tijd en kosten van onderzoek en ontwikkeling bij het ontwerpen van een op eiwitten gebaseerd product.

Het bedrijf heeft het afgelopen jaar al negen industriële partners aan boord gehaald, waaronder Janssen Research & Development, Novozymes en Twist Bioscience. Het werkt nu aan meer dan twaalf onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten gericht op het ontwikkelen van een breed scala aan eiwitmodaliteiten, waaronder enzymen, vaccins, peptiden en antilichamen over een breed spectrum van gewenste eiwiteigenschappen, zoals stabiliteit, expressie, activiteit, bindingsaffiniteit en specificiteit.

Uit de resultaten tot nu toe blijkt dat de technologie van Cradle het ontwerp en de optimalisatie van eiwitten drastisch kan versnellen met minder, meer succesvolle experimenten. De meeste projecten verlopen twee keer sneller met behulp van het Cradle-platform vergeleken met branchebenchmarks.

De technologie van Cradle vergroot ook de kansen op succes van specifieke R&D-programma's, omdat de generatieve AI-mogelijkheden ervan oplossingen kunnen vinden voor uitdagingen op het gebied van eiwittechnologie die mensen niet kunnen vinden met bestaande hulpmiddelen.

Deze vooruitgang vertegenwoordigt in de praktijk aanzienlijke winsten als het gaat om onderzoek en ontwikkeling van biologische producten, een proces dat van oudsher extreem kostbaar en tijdrovend is. Biofarmaceutische bedrijven besteden bijvoorbeeld gemiddeld 22 miljoen dollar en 42 maanden aan R&D om één enkel potentieel product gereed te maken voor klinische tests, waarbij slechts ongeveer 35% van de programma’s überhaupt doorgaat naar klinische tests1.

De vooruitgang van Cradle sinds de startfinancieringsronde in november 2022 demonstreert het vermogen van het bedrijf om zijn oprichtingsmissie waar te maken: het potentieel van biogebaseerde producten ontketenen door het voor wetenschappers en experimentatoren gemakkelijker, sneller en kosteneffectiever te maken om eiwitten te ontwikkelen die gebruikt in nieuwe therapieën of om bijna alles te produceren.

Gebruik maken van generatieve AI

Biologie kan worden gebruikt om een ​​enorm scala aan producten te creëren in een breed scala van industrieën; van medicijnen of duurzame alternatieven voor voedselproducten, tot wasmiddelen en kunststoffen gemaakt zonder petrochemicaliën, grondstoffen voor kleding of elektronica, of zelfs complexere producten zoals enzymen die kunststoffen en andere vervuilende stoffen of emissies kunnen afbreken.

Cradle heeft webgebaseerde software gebouwd die elk team van wetenschappers en experimentatoren kan gebruiken, zonder hulp van een bio-informaticus of machine learning-ingenieur. De software helpt traditionele gegevenswegversperringen te doorbreken die biotechnologiebedrijven uitdagen om hun gegevens beschikbaar te maken voor het gebruik van generatieve AI- en ML-tools die de R&D-pijplijnen zullen versnellen. De gepatenteerde generatieve AI-modellen van Cradle zijn getraind op miljarden eiwitsequenties en op gegevens die zijn gegenereerd in hun eigen natte laboratorium. 

Investeren in groei

Cradle zal zijn Series A-financiering gebruiken om zijn groei te versnellen, zijn machine learning- en biotechteam van wereldklasse uit te breiden en te blijven investeren in zijn productontwikkeling en verkoopcapaciteiten.

Het Cradle-team bestaat momenteel uit 20 mensen, verdeeld over Delft, Nederland en Zürich, Zwitserland, met plannen om het team in 2024 uit te breiden. Het bedrijf is ook van plan om extra laboratorium- en technische faciliteiten in Amsterdam uit te bouwen, waardoor de capaciteit wordt vergroot om de productie te versnellen. onderzoek doen en meer gegevens genereren die kunnen worden gebruikt om AI-modellen te trainen.

Het bedrijf zal zijn platform ook blijven ontwikkelen om het in staat te stellen meer klanten aan boord te krijgen, in lijn met de groeiende vraag, en om zijn gebruikerservaring te blijven ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het platform intuïtief en toegankelijk is voor wetenschappers en experimentatoren zonder een machine learning-achtergrond.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!