Wouter Hoeffnagel - 02 december 2023

Franse ministers moeten overstappen op beveiligde berichtenapp van Franse makelij

De Franse overheid wil dat Franse ministers de overstap maken naar Olvid, een berichtenapp van Franse makelij. Dit met het oog op de veiligheid.

Franse ministers moeten overstappen op beveiligde berichtenapp van Franse makelij image

De Franse premier Élisabeth Borne meldt in een intern document dat in handen is van onder meer Politico dat alle Franse ministers en hun medewerkers afscheid moeten nemen van berichtenapps als WhatsApp, Signal en Telegram. Borne stelt dat deze apps niet vrij zijn van beveiligingsproblemen en de veiligheid van gesprekken en informatie niet kunnen garanderen.

Ook metadata versleuteld

Olvid moet uitkomst bieden en is volgens de minister specifiek ontwikkeld om dreigingen die andere apps met zich meebrengen te tackelen. De app is ontwikkeld door een gelijknamige Franse startup. Olvid kreeg eerder van het Franse securityagentschap ANSSI twee beveiligingscertificaten toegewezen.

In tegenstelling tot WhatsApp, Signal en Telegram versleutelt Olvid niet alleen berichten, maar ook metadata. Daarnaast hoeven gebruikers geen data te overhandigen om de app volledig te kunnen gebruiken. Denk hierbij aan een telefoonnummer, e-mailadres of contactenlijst.

De ministers krijgen tot 8 december de tijd om de overstap te maken.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!