Witold Kepinski - 06 januari 2015

CES 2015: Samsung maakt binnen vijf jaar alle hardware klaar voor IoT

De mogelijkheden van het Internet of Things (IoT) zijn eindeloos, zolang de technologische infrastructuur open blijft en alle leveranciers beter samenwerken. Bovendien moet de mens altijd centraal staan. Met die boodschap hield BK Yoon, CEO van Samsung Electronics, de openingstoespraak van elektronicabeurs CES in Las Vegas.

“Het Internet of Things kan onze maatschappij, economie en de manier waarop wij leven veranderen”, aldus BK Yoon. “De technologiesector heeft de plicht om onderling en met andere onderdelen van de maatschappij op te trekken om de belofte van IoT waar te maken. Daarbij gaat het niet om apparaten, maar om de mensen die deze gebruiken. Het Internet of Things moet zich telkens aanpassen aan de veranderende mens.”

Samsung zet vol in op IoT. Vanaf 2017 zijn alle televisies van de fabrikant klaar voor IoT en binnen vijf jaar geldt dat voor alle hardware die Samsung aanbiedt. Bovendien investeert het bedrijf komend jaar meer dan 100 miljoen dollar in de gemeenschap van IoT-ontwikkelaars. Dit zal de beschikbaarheid van IoT-apparaten in de markt versnellen, aldus Yoon.

Meer toepassingen van IoT
Nu steeds meer apparaten continu aanstaan en altijd zijn verbonden met internet, groeit de noodzaak om ze zuiniger en kleiner te maken. Samsung ontwikkelt slimme sensoren die zó precies zijn dat ze de omgeving van de gebruiker begrijpen. Je kunt ze inzetten voor talloze toepassingen, zoals voor het in 3D waarnemen van extreem kleine bewegingen, aldus Toon. Samsung werkt ook aan zuinige en compacte chips voor gebruik in apparaten zoals wearables en mobiele apparatuur. Voorbeelden van deze chips zijn de ePOP (embedded package on package) en de Bio-Processor.

Samsung heeft nu al veel IoT-apparaten en -componenten in zijn assortiment. Volgens CEO Yoon leverde zijn bedrijf in 2014 meer dan 665 miljoen producten. Dit aantal zal de komende tijd verder toenemen. “Steeds beter kunnen wij gebruikmaken van de voordelen die onderling verbonden apparaten ons bieden.”

Open infrastructuur
Het pleidooi van een open infrastructuur vindt weerklank bij Alex Hawkinson, de CEO van SmartThings die tijdens Yoons speech op het podium zijn verhaal deed. “Als we van IoT een succes willen maken, moet het open zijn. Elk apparaat, van welk platform dan ook, moet met elk ander apparaat kunnen verbinden en communiceren.” Het domotica-platform van SmartThings kun je volgens Hawkinson koppelen aan meer apparaten dan concurrerende platformen.

Samenwerking tussen leveranciers en sectoren
Samsung is groot voorstander van samenwerking. Pas als ondernemingen uit alle sectoren van de maatschappij het Internet of Things omarmen en gezamenlijk toepassingen ontwikkelen, zal IoT succesvol van de grond komen. Dat betekent samen bouwen aan de technische infrastructuur en samen bouwen aan innovatieve diensten waar de consument echt wat aan heeft zo vindt Yoon.“De voordelen van het Internet of Things behaal je niet als één bedrijf of als één sector. Ondernemingen van diverse pluimage moeten de handen ineen slaan. Pas als we samenwerken kunnen we het leven van mensen ermee verbeteren.”

WK

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Arctic Wolf BW vierkant
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!