Redactie - 08 december 2023

Meta voorziet Facebook en Messenger van end-to-end encryptie

Als een van de laatste grote platformen krijgen alle chats en spraakgesprekken op Facebook en Messenger end-to-end encryptie.

Meta voorziet Facebook en Messenger van end-to-end encryptie image

De versleuteling komt er wereldwijd voor iedereen, maar het kan enkele dagen duren voor ze effectief overal is uitgerold. De beveiligingsmaatregel was er eerder al optioneel, maar wordt nu standaard uitgerold.

Afluisteren onmogelijk gemaakt

Concreet wil dat zeggen dat enkel de verzender en ontvanger je bericht kunnen lezen. Dat maakt het in theorie onmogelijk voor hackers of overheden (inclusief politiediensten) om berichten af te luisteren. Dat gaat natuurlijk niet op als iemand het toestel van de verzender of ontvanger in handen krijgt, of daar malware op kan plaatsen om zo mee te kijken.

Maar het is wel een stap vooruit. De stap zorgt ook dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, geen inzicht heeft in content, en niet gedwongen kan worden inzage te geven.

Al jaren op komst

Meta kondigt de komst van end-to-end encryptie al enkele jaren aan. Bijna vijf jaar geleden kondigde Mark Zuckerberg aan dat de mogelijkheid er zou komen. In de loop der jaren werd de functie getest, uitgesteld of deels (voor groepsgesprekken) mogelijk. Die wachtperiode is voorbij. Ter vergelijking: zusterbedrijf Whatsapp, of kleinere concurrenten zoals Signal of Telegram zijn al langer volledig versleuteld.

In samenwerking met Data News

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!