Witold Kepinski - 11 december 2023

ICT-belangenorganisatie DIGITALEUROPE reageert op AI Act

Er is een politiek akkoord bereikt door de drie EU-instellingen over de AI Act, een belangrijk stuk wetgeving dat het technologische leiderschap van Europa kan maken of breken. Door een Europees AI-rulebook op te stellen, zal het een cruciale rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van AI in Europa.

ICT-belangenorganisatie DIGITALEUROPE reageert op AI Act image

Directeur-generaal Cecilia Bonefeld-Dahl van DIGITALEUROPE zei: “We hebben een deal, maar tegen welke prijs? We stonden volledig achter een op risico gebaseerde aanpak gebaseerd op het gebruik van AI, niet op de technologie zelf, maar de last-minute poging om funderingsmodellen te reguleren heeft dit op zijn kop gezet.

De nieuwe vereisten – bovenop andere ingrijpende nieuwe wetten zoals de Data Act – zullen veel middelen vergen waar bedrijven aan moeten voldoen, middelen die zullen worden besteed aan advocaten in plaats van aan het inhuren van AI-ingenieurs. Wij maken ons vooral zorgen over de vele MKB-softwarebedrijven die niet gewend zijn aan productwetgeving; dit zal voor hen onbekend terrein zijn.

De AI-race is niet iets dat Europa mag missen. We moeten er lang over nadenken hoe we deze extra last kunnen compenseren en bedrijven hier een kans kunnen geven.”

Ondanks deze zorgen zijn wij van mening dat de AI-wet, als deze goed wordt uitgevoerd , een positieve kracht kan zijn voor de introductie en innovatie van AI in Europa. De komende weken zullen de werkzaamheden op technisch niveau van cruciaal belang zijn om de resterende kwesties aan te pakken en de politieke oriëntaties te verduidelijken. Naast de AI-wet moet er nog veel werk worden verzet om de voorwaarden te scheppen waarin Europa een wereldleider op het gebied van AI kan worden.

Uit het ondersteunende onderzoek bij de effectbeoordeling van de Commissie blijkt dat voor een MKB organisatie met 50 medewerkers de naleving ongeveer 300.000 euro zou kosten. Wij dringen er bij de EU-instellingen op aan nauw samen te werken met de industrie om ervoor te zorgen dat bedrijven, vooral kleinere, de steun krijgen die ze nodig hebben om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!