Wouter Hoeffnagel - 13 december 2023

Vertiv en Intel ontwikkelen vloeistofkoeling voor Intel Gaudi3 AI accelerator

Vertiv, leverancier van kritieke digitale infrastructuur en continuïteitsoplossingen, gaat een samenwerking aan met Intel. De partijen willen samen een vloeistofkoelingoplossing ontwikkelen die de nieuwe Intel Gaudi3 AI accelerator ondersteunt, waarvan de lancering voor 2024 op de planning staat.

Vertiv en Intel ontwikkelen vloeistofkoeling voor Intel Gaudi3 AI accelerator image

AI- en high-performance computing-toepassingen produceren meer hitte dan reguliere toepassingen. Steeds meer organisaties wenden zich daarom tot oplossingen voor vloeistofkoeling als efficiëntere en milieuvriendelijkere koelopties, meldt Vertiv. De Intel Gaudi3 AI-accelerator maakt zowel vloeistofgekoelde als luchtgekoelde servers mogelijk. Dit wordt ondersteund door de pumped two-phase (P2P) koelinfrastructuur van Vertiv.

Getest voor een hittebelasting tot 40kW

De vloeistofgekoelde oplossing is getest en blijkt in staat tot 160 kW aan warmte te verwijderen met gebruik van koelwater met een temperatuur van 17°C tot 45°C. De luchtgekoelde oplossing is getest voor een hittebelasting tot 40kW en kan worden ingezet in datacenters met een warme omgevingslucht met een maximale temperatuur van 35°C. Deze directe P2P-koeloplossing op basis van koelmiddel met middelhoge druk helpt klanten met:

  • Het hergebruiken van warmte
  • Het koelen van warm water
  • Het koelen van vrije lucht
  • Het verminderen van de Power Usage Effectiveness (PUE), Water Usage Effectiveness (WUE) en de totale eigendomskosten (TCO).

“De Intel Gaudi3 AI-accelerator biedt de perfecte oplossing voor een samenwerking tussen Vertiv en Intel”, zegt John Niemann, senior vice president Global Thermal Line of Business bij Vertiv. “Bij Vertiv breiden we ons aanbod van vloeistofkoelingoplossingen voortdurend uit, waardoor we leiders in geavanceerde AI-technologieën, zoals Intel, kunnen ondersteunen. Vertiv biedt klanten een betrouwbare manier om de inzet van AI te versnellen en hun duurzaamheidsdoelen te realiseren.”

“De rekenkracht die nodig is voor AI-workloads zorgt ervoor dat prestatievermogen, kosten en energie-efficiëntie de belangrijkste aandachtspunten van dit moment zijn voor bedrijven”, zegt dr. Devdatta Kulkarni, principal engineer & lead thermal engineer voor dit project bij Intel. “Om het opvoeren van het thermische ontwerpvermogen en de warmtestroom van geavanceerde accelerators te ondersteunen, heeft Intel samen met Vertiv en andere ecosysteempartners gewerkt aan de ontwikkeling van een innovatieve koeloplossing die voor klanten van belang is om hun duurzaamheidsdoelen te realiseren.”

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!